Categories: Recept 5/7|Published On: 7/11/2021|

Tater tots

Izrendani krompir pomiješan s brašnom i začinima te potom ispržen u vrućem ulju prvi put se pojavio u trgovinama prije više od 50 godina, kad su njegovi tvorci iz kompanija Ore-Ida tražili rješenje za ostatke krompira. U početku su Tater tots bili jeftini, pa ih Amerikanci nisu htjeli kupovati.

Bojali su se da se radi o nekvalitetnom proizvodu. Nakon što je cijena porasla, povećala se i želja za tim okruglastim hrskavcima, koji se jedu kao prilog burgerima, obilno posipaju sirom i poslužuju umjesto grickalica ili dodaju u jela od mljevenog mesa.

Sastojci: 1 kg krompira,
1 kašika brašna,
1 kašičica saransaka u prahu,
četvrtina kašičice origana,
1 četvrtina kašičice čilija,
so, biber, ulje za prženje.

Priprema:

Krompir stavite u hladnu vodu i kuhajte oko 7 minuta pa ocijedite i ostavite da se hladi.
Izrendajte krompir pa ga dobro procijedite u čistoj kuhinjskoj krpi.

Prebacite krompir u veliku zdjelu i dodajte ostale sastojke (osim ulja).
Oblikujte loptice i pržite po 5-6 u tavi dok ne postanu hrskavi, oko 3-4 minute.

Izvadite na kuhinjski papir pa poslužite sa sirom, umakom od paradajiza ili majonezom.

(Agencije)

Related Posts