Tirit sa piletinom

120467

Tirit je pita koja iziskuje malo dužu pripremu, ali rezultat koji se dobije vrijedi svakog truda.

Sastojci:

Cijelo pile

Brašno: 500 grama

Jaja: 4 komada

Mješani začin 3 kašike

Sol: 1 kašikica

Ulje: 4 kašike

Biber: 1 kašikica

Mrkva: 100 grama

Celer kojrijen: 100 grama

Majdonos: 100 grama

Luk crveni: jedna glavica

Saransak: dvije česme

Priprema:

U posudu staviti brašno zatim dodati jaja koja su odstojala na sobnoj temperaturi, mijesiti i usitnjavati, po potrebi dodavati još malo brašna da se masa usitni i sjedine jaja i brašno. Dobijene komadiće (nešto veće od tarhane) popržiti na ulju da porumene.

Cijelo pile skuhati sa korjenastim povrćem. Proprženi tirit poredati u tepsiju, preliti ga sa temeljcem u  kojem se kuhalo pile, na tirit staviti cijelo pile ili isječeno u komade i peći u rerni oko 30 minuta na srednje jakoj vatri da se sastojci sjedine.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Alić o Mostaru, Kordićevom “skladu”, Stocu, Čapljini, Sarajevu koje “ne čuje”, SDP-u i HDZ-u

  • Urbanizam u fokusu pažnje mostarskih vijećnika

  • Federalna uprava civilne zaštite uključena u potragu za Fatimom Džajić

  • UEFA odlučila: Peljto će suditi Portugalu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

  • Uprkos ograničenju cijena, nestašica peleta i dalje muči građane FBiH

SB Banner 1

■ Povezano

  • Kljukuša, jednostavno a ukusno

  • Paprike u pavlaci

  • Izljevak (sa jogurtom i saransakom)

  • Bamja – tradicija na kašiku