Tirit sa piletinom

Tirit je pita koja iziskuje malo dužu pripremu, ali rezultat koji se dobije vrijedi svakog truda.
Sastojci:
Cijelo pile
Brašno: 500 grama
Jaja: 4 komada
Mješani začin 3 kašike
Sol: 1 kašikica
Ulje: 4 kašike
Biber: 1 kašikica
Mrkva: 100 grama
Celer kojrijen: 100 grama
Majdonos: 100 grama
Luk crveni: jedna glavica
Saransak: dvije česme
Priprema:
U posudu staviti brašno zatim dodati jaja koja su odstojala na sobnoj temperaturi, mijesiti i usitnjavati, po potrebi dodavati još malo brašna da se masa usitni i sjedine jaja i brašno. Dobijene komadiće (nešto veće od tarhane) popržiti na ulju da porumene.
Cijelo pile skuhati sa korjenastim povrćem. Proprženi tirit poredati u tepsiju, preliti ga sa temeljcem u kojem se kuhalo pile, na tirit staviti cijelo pile ili isječeno u komade i peći u rerni oko 30 minuta na srednje jakoj vatri da se sastojci sjedine.
(Mostarski.ba)

Alić o Mostaru, Kordićevom “skladu”, Stocu, Čapljini, Sarajevu koje “ne čuje”, SDP-u i HDZ-u

Urbanizam u fokusu pažnje mostarskih vijećnika

Federalna uprava civilne zaštite uključena u potragu za Fatimom Džajić

UEFA odlučila: Peljto će suditi Portugalu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

Uprkos ograničenju cijena, nestašica peleta i dalje muči građane FBiH





