Topa – jelo sa kojim se iftar započinje

35192

Topa je neizostavni tradicionalni specijalitet koje se služi na samom početku ramazanske trpeze. Pravi se od jaja i različitih mliječnih proizvoda kao što su puter, pavlaka i nekoliko vrsta sira, a služi se uz somun.

Za topu s više sira će vam biti potrebno:

jedno jaje
jedna kašika brašna
100 militara mlijeka
50 grama putera
200 grama pavlake
150 grama trapist sira
50 grama dimljenog sira
kašičica soli
ostali sirevi prema želji

Za početak jaje i brašno dobro umutite viljuškom. Potom na srednjoj temperaturi rastopite maslac. Dok se maslac topi, naribajte sireve. kada se maslac istopi dodajte mlijeko i pavlaku. Promiješajte i dodajte umućeno jaje i sol. Kada se smjesa zgusne, dodajte sireve koje ste pripremili. Potom miješajte dok se sve ne jednako ne otopi.

Ono što je svakako interesantno jeste da ovo jelo možete pripremati na razne načine. U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine ovaj specijalitet prave bez jaja, dok ga drugi kombiniraju s različitim vrstama sira. Za koji god recept da se odlučite, ovo jelo se služi toplo i uz dobro poznate somune.

(Klix.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Snažan udarac Rusiji od najvećih uvoznika ruske nafte

  • „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ traže postavljanje nišana za nestale u genocidu

  • Treneri Marušić taekwondo akademije dobitnici priznanja za vrhunske sportske rezultate

  • Gradonačelnik Kordić: Savez općina i gradova doprinosi unapređenju saradnje lokalnih zajednica i institucija

  • Autoceste FBiH – mjerna jedinica za kašnjenja

SB Banner 1

■ Povezano

  • Sultan kebab

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena

  • Tulumbe

  • Prijedlog za desert: Dobre stare hurmašice