Buredžici

35073

Foto: Arhiva

Buredžici… jedno od jela koje vjerovatno u Mostaru svi vole, nadaju mu se i iščekuju za stolom. Ne, u buredžike se ne stavlja luk, crveni luk… niti su to mantije… to su Buredžici sa velikim B.

Sastojci
1/2 kilograma mljevenog mesa, to je mjera za srednju veličinu tepsije
So, biber, začin tipa vegete po želji
puter
Jogurt
Mileram
saransak

Priprema
Mljeveno meso, so, biber, ko voli začin tipa vegete, izmješate i dodajte malo kisele vode, kako ne bi bilo tvrdo kad se ispeče.
Tepsiju pouljite.

Smjesu rasporedite u jufke i složite u tepsiju. Izrežite i začinite sa istopljenim puterom.

Peći 45minuta do jednog sata na 180 stepeni.
Bolje da se peku duže na laganoj vatri.

U zdjelu izlijte litar jogurta, dodajte milerama po volji te isjeckajte ili izrendajte po želji saransaka.

Kada se buredžici ispeku sačekajte da se malo ohlade i zalijte smjesom od jogurta, milerama i saransaka. Poklopi tepsiju da bolje upiju jogurt.

Posluživanje
Kako god, neće dugo ?

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • U svijetu tišine ekrana, studenti izabrali zvuk dječijeg smijeha

  • U ponedjeljak u Mostaru počinje dvanaesto izdanje Šantićevog festivala djece pjesnika

  • Šta se krije iza ‘zabrane’ uvoza mlijeka iz FBiH u Srbiju?

  • Danas sunce i vjetar

  • Tokom poslijepodnevnih sati očekuje se pojačana frekvencija vozila

SB Banner 1

■ Povezano

  • Smokvara

  • Uštipci

  • Nadjev bez mesa: Jalan sarma u listovima loze

  • Sarma od loze – proljetno hercegovačko jelo