Tri čaja za bolju probavu i energiju

101549

FOTO: Shuterstock

Jutro je ključno za pripremu tijela na sve izazove koje donosi dan, a važno je započeti ga na pravi način – s čajem koji će poboljšati probavu. Pravilna probava utječe na energiju, imunološki sistem i opće zdravlje, a postoji nekoliko vrsta čajeva koji mogu pomoći u usmjeravanju probavnog sistema za bolji početak dana.

Zeleni čaj

Zeleni čaj nije samo ukusan napitak, već je i poznat po svojim antioksidativnim svojstvima (antioksidacijskim svojstvima) i blagotvornom učinku na probavni sistem. Sadrži katehine, prirodne tvari koje pomažu u smanjenju upala i podržavaju zdravlje crijeva. Ima blagi diuretički učinak, što može pomoći u eliminaciji toksina iz tijela.

Potiče protok žuči, što pomaže u lakšoj probavi i može smanjiti osjećaj težine nakon obroka. Također, ima blagi antibakterijski učinak, koji može pomoći u smanjenju bakterijskih infekcija koje ponekad mogu utjecati na probavni sistem. Za najbolji učinak, pripremite zeleni čaj s vrućom, a ne kipućom vodom i pustite da odstoji dvije do tri minute. Previše vruća voda može uništiti antioksidanse.

Čaj od mente

Čaj od mente jedan je od najpoznatijih čajeva za ublažavanje probavnih smetnji. Mentol u ovoj biljci ima smirujući učinak na probavni sistem i može pomoći u ublažavanju grčeva i nadutosti. Menta je poznata po svojim antispazmodičkim svojstvima (svojstvima protiv grčeva), koja mogu opustiti mišiće crijeva i pomoći u regulaciji probave.

Menta poboljšava protok žuči i olakšava probavu, posebno kada se konzumira ujutro, prije obroka. Također može smanjiti osjećaj nadutosti i plinova te ubrzati probavu. Pripremite svježe lišće mente tako da ga prelijete vrućom vodom (ne kipućom) i pustite da odstoji pet do sedam minuta. Svježe ili sušeno lišće mente daje najbolji okus.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je izuzetno učinkovit za poticanje probave. Đumbir je prirodno protuupalno sredstvo koji pomaže u smanjenju upala i iritacija u probavnom sistemu. Osim toga, ima snažan učinak na povećanje prokrvljenosti probavnih organa i može ubrzati probavni proces.

Đumbir je poznat po svojim svojstvima protiv mučnine, što znači da pomaže kod mučnine i lošeg osjećaja u želucu. Stimulira proizvodnju žuči i enzima, što može pomoći u razgradnji hrane i ubrzavanju probave. Za čaj od đumbira, nasjeckajte komadić svježeg đumbira i prelijte ga kipućom vodom. Ostavite da odstoji pet do deset minuta. Ako želite pojačati okus, možete dodati malo meda ili limuna.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Ured za hadž i umru: Upozorenje vjernicima na lažne ponude za hadž

  • Poznati rezultati 25. jubilarnog izviđačkog takmičenja “Mostarski susreti 2025”

  • Obnoviteljski sabor ključni je trenutak u historiji Islamske zajednice u BiH

  • Kupres: Zašto su svećenici digli glas protiv njemačke investicije na lokalitetu Osmanlije?

  • Porezna uprava FBiH najavila pojačane kontrole za 1. maj

SB Banner 1

■ Povezano

  • Zašto je obavezno isprati rižu prije upotrebe

  • Petominutni prirodni recept za jačanje imuniteta

  • Zavod za javno zdravstvo FBiH obilježio Svjetsku i Evropsku sedmicu imunizacije

  • Sutra okrugli sto povodom obilježavanja Svjetske i Evropske sedmice imunizacije