Tulumbe

Tulumbe su kolač koji se brzo i lako pravi i što je najvažnije ne treba vam za njih mnogo sastojaka. Nekada su ih domaćice često pravile za gotovo sve prilike.
Sastojci:
Mlijeko: 750ml
Ulje: 150 ml
Vanilijin šećer
Šećer: Mala šoljica i pol
Brašno: 525 gr
Prašak za pecivo
Jaja 6 kom.
Ulje za duboko prženje
Priprema:
750ml mlijeka
150ml ulja
Vanilijin šećer
Mala šoljica i pol šećera
Sastaviti i staviti sve da prokuha.
Dodati 525g brasna i 3/4 praska za pecivo.
Umijesiti kao puru.
Dodati 6 jaja i mutiti mikserom najmanje 20min.
Stavljati tulumbe u hladno ulje, pa postepeno zagrijavati.
Agda
2kg secera i 2l vode da kuha 10min, agdu po mogućnosti skuhati dan ranije.
Pržiti tulumbe na srednje jakoj temperaturi, kad počnu rumeniti smanjiti temperaturu. Stavljati vrele tulumbe u hladnu agdu da stoje dok se druga tura ne ispzi.
(Mostarski.ba)










