Zapečene palaćinke sa sirom

87448

Sastojci: 3 jaja, 250 g brašna, mlijeko, 200 ml mineralne vode, so, prstohvat soli.

Za nadjev: 2 jaja, 120 g šećera, korica pola limuna, 400 g mladog sira, 300 ml pavlake, maslac.

Priprema:

Izmiješamo jaja, prstohvat soli i mlijeko te, miješajući, dodajemo brašno. Smjesu ostavimo da odstoji oko pola sata pa u vrućoj tavi na vrlo malo ulja jednu po jednu ispečemo palaćinke.

Za nadjev bjelanca odvojimo od žumanaca pa od njih umutimo čvrst snijeg. Žumanca i šećer pjenasto izmiješamo, dodamo limunovu koricu, sir, snijeg od bjelanaca i sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu.

Pečene palaćinke filujemo smjesom, zamotamo ih i slažemo u maslacem namašćenu vatrostalnu posudu. Prije stavljanja u rernu, palačinke zalijemo kiselim vrhnjem i zapečemo dok ne porumene.

(Kuharica)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Braća Konjičanin će dijeliti pravdu u velikom finalu!

  • Intenzivno bombardovanje: Izraelski napadi natjerali Palestince na novo raseljavanje

  • U ponedeljak počinje ‘Brčko open’, u kvalifikacijama učestvuje 104 tenisera

  • Na Bunici sutra akcija “Ko će više uraditi dobra?”

  • Mostar domaćin 26. Federalnog takmičenja iz pružanja prve pomoći

SB Banner 1

■ Povezano

  • Nadjev bez mesa: Jalan sarma u listovima loze

  • Sarma od loze – proljetno hercegovačko jelo

  • Višnjab

  • Droba