Zapečene palaćinke sa sirom
Sastojci: 3 jaja, 250 g brašna, mlijeko, 200 ml mineralne vode, so, prstohvat soli.
Za nadjev: 2 jaja, 120 g šećera, korica pola limuna, 400 g mladog sira, 300 ml pavlake, maslac.
Priprema:
Izmiješamo jaja, prstohvat soli i mlijeko te, miješajući, dodajemo brašno. Smjesu ostavimo da odstoji oko pola sata pa u vrućoj tavi na vrlo malo ulja jednu po jednu ispečemo palaćinke.
Za nadjev bjelanca odvojimo od žumanaca pa od njih umutimo čvrst snijeg. Žumanca i šećer pjenasto izmiješamo, dodamo limunovu koricu, sir, snijeg od bjelanaca i sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu.
Pečene palaćinke filujemo smjesom, zamotamo ih i slažemo u maslacem namašćenu vatrostalnu posudu. Prije stavljanja u rernu, palačinke zalijemo kiselim vrhnjem i zapečemo dok ne porumene.
(Kuharica)
Lana Pudar i SARA voda nastavljaju saradnju i u 2025. godini
Grad Mostar postupa prema pravomoćnom Planu prilagođavanja deponije Uborak: Primanje otpada na deponiju nije upitno
Dvodnevna sjednica Upravnog odbora PIC-a danas počinje u Sarajevu – Tema trenutna situacija u BiH
Međuvladin komitet za nematerijalnu kulturnu baštinu odlučuje o upisu sevdalinke na Listu UNESCO-a
Okrugli sto u Mostaru: U BiH značajno veći broj prijava nasilja nad ženama