Zapečene palaćinke sa sirom

87448

Sastojci: 3 jaja, 250 g brašna, mlijeko, 200 ml mineralne vode, so, prstohvat soli.

Za nadjev: 2 jaja, 120 g šećera, korica pola limuna, 400 g mladog sira, 300 ml pavlake, maslac.

Priprema:

Izmiješamo jaja, prstohvat soli i mlijeko te, miješajući, dodajemo brašno. Smjesu ostavimo da odstoji oko pola sata pa u vrućoj tavi na vrlo malo ulja jednu po jednu ispečemo palaćinke.

Za nadjev bjelanca odvojimo od žumanaca pa od njih umutimo čvrst snijeg. Žumanca i šećer pjenasto izmiješamo, dodamo limunovu koricu, sir, snijeg od bjelanaca i sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu.

Pečene palaćinke filujemo smjesom, zamotamo ih i slažemo u maslacem namašćenu vatrostalnu posudu. Prije stavljanja u rernu, palačinke zalijemo kiselim vrhnjem i zapečemo dok ne porumene.

(Kuharica)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Lana Pudar i SARA voda nastavljaju saradnju i u 2025. godini

  • Grad Mostar postupa prema pravomoćnom Planu prilagođavanja deponije Uborak: Primanje otpada na deponiju nije upitno

  • Dvodnevna sjednica Upravnog odbora PIC-a danas počinje u Sarajevu – Tema trenutna situacija u BiH

  • Međuvladin komitet za nematerijalnu kulturnu baštinu odlučuje o upisu sevdalinke na Listu UNESCO-a

  • Okrugli sto u Mostaru: U BiH značajno veći broj prijava nasilja nad ženama

SB Banner 1

■ Povezano

  • Bajadera

  • Prijedlog za ručak/Sarma

  • Izljevak (sa jogurtom i saransakom)

  • Pašteta od maslina