Zapečeni punjeni luk (sogan dolma)

35047

Foto: Ilustracija

Sastojci:
8 glavica luka,
500 g mljevene junetine ili janjetine,
20 g riže,
1 dl ulja,
kašika brašna,
100 g kajmaka,
kašika pirea od paradajza,
sirće,
mljevena crvena paprika,
so, biber, majdonos

Priprema:
Očistite glavice luka od ljuske te ih kuhajte u vodi sa sirćetom oko pet minuta. Nožem odsijecite vrh i ostavite da se malo ohladi. Izvlačite slojeve luka u komadima ili izdubite kašičicom sredinu.

Pomiješajte mljeveno meso, rižu, so, biber i kašičicu sjeckanog majdonosa. Smjesom punite glavice luka i nadjevene složite u pleh za pečenje.

Na ulju popržite brašno. Kad se zažuti, dodajte pire od paradajza, mljevenu papriku i kajmak te podlijte s malo tople vode. Prelijte preko punjenog luka i pecite na 150 stepeni oko 40 minuta. Posudu tokom pečenja lagano potresite. Pred kraj poprskajte s malo sirćeta ili limunovog soka.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • “Abdićevci” presuđeni za ratni zločin

  • Suspendovan Igor Štimac!

  • Tuga: Na terenu preminuo Mladen Žižović

  • Uspješan nastup članova Karate kluba “Dračevice” na NEVESINJE OPEN 2025

  • Neretva Čeljevo jesenji šampion Kantonalne lige HNK

SB Banner 1

■ Povezano

  • Bosanski lonac

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena