Home / Uspješni Mostarci / Mladi Mostarac Dino Zelenika vodeći svjetski ekspert za orhideje

Mladi Mostarac Dino Zelenika vodeći svjetski ekspert za orhideje

Mostarac Dino Zelenika prije 17 godina kada je napuštao BiH kupio je jedan cvijet koji će promijeniti njegov život.

Naime, on je tada ponio orhideju sa sobom, a danas je  vodeći međunarodni autoritet za orhideje.

Dok je imao tri ili četiri godine, u vrijeme kada djeca od svojih roditelja dobivaju igračke, Dini je majka donosila bukete cvijeća i biljke u saksijama.
Život ga je odveo u Veliku Britaniju nakon što se njegova majka zaljubila u Amerikanca sa britanskom adresom koji je za vrijeme rata boravio u BiH.

No, prije nego su otišli iz BiH, Dino je u izlogu jedne cvjećare ugledao bijelu orhideju i pitao mamu može li je kupiti.

“Mama mi je kazala kako su orhideje izuzetno teške za održavanje, te da gotovo nikad ne prežive”, priča Dino, nakon čega se rodila fascinacija uzgojem biljaka, i prije nego je njegova mama Stela znala, Dino se odlučio da joj dokaže suprotno.

Kada je došao u Englesku, Zelenika je na prozorskoj dasci počeo uzgajati orhideje, ali na početku nije bilo baš uspješno. Usavršio je uzgajanje biljaka i prije nego su sve daske od prozora bile prekrivene orhidejama. Sa 12 godina već je tražio od majke da ga upiše u Društvo orhideja Bristol West. Članovi Društva orhideja ostali su „otvorenih usta“, navodi Zelenika kada su shvatili da je 12-godišnji dječak njihov novi član.

Njegov mentor bio je Ian Parsons koji orhideje uzgaja već 40 godina, a Dini je poklonio staklenik za uzgoj koji i danas koristi.

– To je zagrijava i vlaži zemljište i pruža savršeno okruženje za uzgoj biljaka – kaže Zelenika.

Sa 17 godina pobijedio je na takmičenju, a godinu kasnije počeo je proučavati divlje orhideje na području BiH koje izazivaju pažnju u Velikoj Britaniji.

– Neko vrijeme moji prijatelji mislili su da je moja strast čudna, ali sada svi misle da je to super i kako postaju stariji mislim da više cijene lijepe vrtove i biljke – kaže Zelenika.

Tokom proteklih godina putovao je po svijetu, a 2011. godine bio je u Singapuru na Svjetskoj konferenciji orhideja. Nakon povratka iz Johanesburga odlazi u Laos gdje će raditi na edukaciji uzgoja i očuvanja orhideja.

– Ono što ljudi vide upakovano u supermarketima je samo vrh ledenog brijega. Moja omiljena orhideja je Cattleya iz Južne Amerike – navodi Zelenika.

Zelenika je naveo da postoji 25.000 vrsta orhideja, ali da je samo oko 2.000 njih lijepo. Neke su vrlo male, dok neke kao što je Grammatophyllum u istočnoj Aziji mogu težiti nekoliko tona i narasti više od dva metra.
Iako je studirao istoriju, veliki je zaljubljenik u orhideje, ali i fotografiju.
Od 2010. godine istražuje divlje orhideje Bosne i Hercegovine. Tekstove o orhidejama objavljuje u The Orchid Review, najstarijem i najprestižnijem magazinu o orhidejama koji je osnovan 1893. godine.
Dobitnik je nekoliko nagrada vezanih za uzgoj ovih prekrasnih biljaka. Prvu nagradu dobio je sa samo 17 godina, a godinu dana kasnije došao je na ideju da proučava divlje orhideje na području Bosne i Hercegovine.

Dino je unuk poznatog mostarskog nogometaša Vladimira Zelenike “Pinde” koji je igrao za Velež u 60-im i 70-im godinama 20-og stoljeća koji je bio poznat po ubojitom slobodnom udarcu.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail