Home / Na današnji dan / Na današnji dan – 14.12.

Na današnji dan – 14.12.

1982. – Otvoren olimpijski kompleks “ZETRA”. OLIMPIJSKI KOMPLEKS “ZETRA” je smješten na zemljištu oblika trokuta omeđenog sa sjevera stadionom Koševo, istoka pomoćnim nogometnim igralištima i grobljem Sv. Josipa, a zapada Ulicom Ali- Pašina. Prostire se na prostoru od preko sedam hektara. Vlasnik kompleksa je tvrtka ZOI’84 –OCS Sarajevo , koja je pravni sljedbenik Organizacijskog komiteta XIV Zimskih olimpijskih igara. Kompleks je projektiran još 1978 godine kao višenamjenski kompleks. Projektiranje je povjereno Institutu za arhitekturu i urbanizam iz Sarajeva, a projektanti su sarajevski arhitekti Prof. dr. Dušan Đapa i Lidumil Alikalfic. Dobivanjem XIV Zimskih olimpijskih igara je uvjetovalo izvjesne izmjene u projektu, kao i odustajanje od građenja određenih objekata. Izgradnja objekata je počela u VI. Mjesecu 1981. godine (kamen temeljac položen 26. VI. 1981.), a svečano otvaranje je bilo 14. XII. 1982. godine, kada je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta g-din Juan Antonio Samaranch otvorio Olimpijsku dvoranu Svjetskim prvenstvom juniora u umjetničkom klizanju. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1992. ova dvorana je bila pogođena projektilima, te uništena, ali je 1999. obnovljena. Danas ovaj kompleks nosi ime “JUAN ANTONIO SAMARAS” po predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta…

1993. – Počinjen masakr na Obali. Masakr na Obali se desio 14.decembra 1993. kada su srpske snage sa Vraca ubile 8 građana Sarajeva, a ranile njih 10. Zločin se desio na raskršću ulica: Obale Kulina bana i Gimnazijske, ispred OŠ “SAfvet-beg Bašagić. Ovaj napad je nastavak kampanje zastrašivanja i terorisanja građana Sarajeva. Ovaj zločin se dogodio nekoliko dana poslije stravičnog zločina kod mosta Drvenija koji se nalazi u neposrednoj blizini. O tom zločinu čitaj ovdje. Za ovaj sločin osuđen je Stanislav Galić, a sudi se Dragomiru Miloševiću i Ratku Mladiću. Tada su ubijeni: Vildana Avdić, Dina Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla Jahić, Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović.

1995. – Svečano potpisan Daytonski mirovni sporazum. Daytonski mirovni sporazum je pravni akt dogovoren u SAD, a potpisan u Parizu 14.decembra. Ovaj pravni akt je potpisan da bi se okončao rat u BiH koji je trajao od 1992.-1995.. Također ovaj ugovor je regulisao upravno i ustavno uređenje BiH. Potpisan je od strane predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, hrvatskog Franje Tuđmana, te američkih posrednika Richard Hoolbrooka i Wesley Clarka. Daytonski osnovni princip je podjela BiH na dva dijela: FBiH i RS. Također ovim ugovorom je definisan povratak izbjeglica na svoja prijeratna ognjišta(što još uvijek nije ispunjeno),te je obezbjeđena potpuna ravnopravnost svih naroda na teritoriji BiH(što se jos uvijek ne provodi).

2010. – Ukinute vize građanima BiH. Evropska unija je odlučila da ukine vize građanima BiH i Albanije. Odluka je 14. decembra 2010. g. objavljena u službenom listu EU, a građani BiH su od 15. decembra mogli slobodno putovati. Odluka je donesena jednoglasno na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU.

 

 

 

U kategoriji “Na današnji dan” objavljujemo najznačajnije datume iz historije BiH.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail