Home / Na današnji dan / Na današnji dan – 14.9.

Na današnji dan – 14.9.

1830. – Usvojena zastava Bosne od 1831. do 1832. godine. Za vrijeme borbe za autonomiju Bosne od septembra 1831. godine do juna 1832. godine, pod vodstvom Husein-kapetana Gradašćevića usvojena je nova zastava Bosne. Početkom 1832. godine Bosna i Hercegovina je kratko vrijeme bila oslobođena osmanske vladavine i proglašena je nezavisnost. Zastava korištena od 1831. do 1832. godine bila je zelene boje sa žutim mjesecom i zvijezdom petokrakom u sredini. Zastava se počela koristiti sa početkom borbe protiv osmanske vlasti 14. septembra 1830. godine.

1950. – Rođen Ademir Kenović, bosanskohercegovački režiser i producent, rođen u Sarajevu. Studirao je na Univerzitetu u Sarajevu, gdje je i diplomirao 1969. godine. Studirao je film, englesku književnost i umjetnost na Denison univerzitetu u Ohaju. 1989. godine postavljen je za profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njegov prvi film, Ovo malo duše otvorio je 1991. Kanski filmski festival. Drugi film Kuduz dobio je tri nominacije ¨Felix-a¨, i specijalno priznanje žirija za kreativni duh novih filmova koji dolaze iz Sarajeva. Kenović je tokom ratnih godina snimio preko 50 dokumentarnih filmova, sarajevski vizualni dnevnik, te seriju dokumentarnih zapisa ¨Ulica pod opsadom¨. Snima igrane filmove i prosvjetne filmove za domaće TV stanice.

1992. – Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o povećanju broja i proširenju mandata međunarodnih mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini.

1995. – Armija RBiH oslobodila Bosanski Petrovac. Bježeci od Armije BiH koja je nadirala prema Sanskom Mostu, četnici su minirali most na rijeci Sani izmedu Tomine i Vrhpolja nebili ih tako zaustavili u silovitom napredovanju. To im nije uspjelo. Neprekidno vodeći borbe, uveče 9. septembra oko 23.30 h dijelovi 502. viteške brdske brigade i BVP-a Petog korpusa prešli su most na rijeci Sani i ušli u centar grada. Neprijatelj je još pružao žestok otpor iz gradske pošte, međutim ne zadugo. Neposredno nakon oslobođanja grada, iz drugih pravaca, vodeći neprekidne borbe, pristižu i drugi dijelovi jedinica iz sastava Petog i Sedmog korpusa Armije RBiH. Obavještajni podaci govorili su da su stvorene izvanredne pretpostavke za oslobađanje Bosanskog Novog, Prijedora, Bosanske Gradiške, Bosanske Kostajnice i Banja Luke. Dejtonski mirovni sporazum spasio je agresorske snage od konačnog poraza. U 1.10 h, 14. septembra 1995. god. jedinice 502. viteške brdske brigade ušle su u Bosanski Petrovac, a nastavak dana iskorišten je za čišćenje terena i likvidiranje i zarobljavanje razbijenih neprijateljskih snaga.

1996. – Održani Opći izbori u Bosni i Hercegovini 1996. održani su 14. septembra 1996. godine. Ovo su bili drugi višestranački izbori u Bosni i Hercegovini od otcjepljenja od SFRJ, a prvi nakon završetka rata u BiH. Osim izbora za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, birani su predstavnici za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, Parlament Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštinu Republike Srpske i za Skupštine kantona, te Predsjednik Republike Srpske. Prosječan odaziv birača je bio 79,91% od 3.133.634 ukupnog broja registriranih glasača (79,40% u izborima za članove Predsjedništva i 80,42% u izborima za predstavnike u Parlamentu BiH), što je više za 2,08% od prosječnog odaziva birača 77,83% na Općim izborima 1990. godine Ove izbore pobijedile su tzv. nacionalne stranke: Stranka demokratske akcije, Srpska demokratska stranka i Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine. Članovi Predsjedništva su postali: Bošnjak Alija Izetbegović (SDA), Srbin Momčilo Krajišnik (SDS) i Krešimir Zubak (HDZ BiH).

U kategoriji “Na današnji dan” objavljujemo najznačajnije datume iz historije BiH.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail