Categories: Recept 5/7|Published On: 6/11/2021|

Rižoto

Sastojci: 6 kašika povrtnog temeljca, 1 kašika ekstra djevičanskog ulja, 3 kašike maslaca, 1 srednji luk, 1,5 šolja riže, 1 kašičica limunove korice, 2 kašike limunovog soka, 6 velikih svježih listova kadulje, 2 kašike svježih listova majdonosa, četvrtina šolje svježe ribanog parmezana, so, biber, 2 kašike slatkog vrhnja (po želji).

Priprema:

Prokuhajte povrtni temeljac u šerpi srednje veličine.

Zagrijete ulje i dvije kašike maslaca u šerpi, dodajte luk i miješajte pet minuta dok ne porumeni. Koristeći drvenu kašiku dodajte rižu i miješajte jednu minutu. Dodajre vodu i kuhajte jednu do dvije minute.

Dodajte pola šolje toplog povrtnog temeljca, redovo miješajući dok riža ne upije svu tekućinu. Nastavite dodavati po pola šolje temeljca miješajući. Nakon 15 minuta stavite limunovu koricu i kadulju.

Nastavite dodavati temeljac dok riža ne postane mekana, al još uvijek bude al dente. Nakon 10 minuta (ako vam nestane temeljca, možete ulijevati toplu vodu), ulijte limunov sok i kuhajte dok ga riža ne upije.

Uklonite šerpu s plamena i umiješajte preostalu kašiku maslaca i četvrtinu šolje sira. Po potrebi stavite i slatko vrhnje. Dekorirajte parmezanom.

(Agencije)

Related Posts