Šampita, recept koji budi ukuse djetinjstva

35077

Sastojci za šaum:

6 bjelanaca,
24 kašike šećera,
malo manje od 1 dl vode,
prstohvat soli.

Za koru:

6 žumanaca,
6 kašika šećera,
6 kašika brašna,
6 kašika mlijeka,
6 kašika ulja,
1 mala kašika praška za pecivo

Priprema:
Kora: Umutite žumanca sa šećerom u pjenastu masu, dodajte mlijeko, ulje, brašno i prašak. U tepsiju stavite pek-papir ili foliju, pomastite, pospite brašnom i pecite 15 minuta na 200 stepeni. Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i staviti na tacnu.

Šaum: Stavite šećer u šerpu, dodajte vodu i stavite da se kuha. Kad prokuha, smanjite na najmanju temperaturu. Dok se voda kuha, umutite bjelanca u čvrst snijeg, dodajte so i nastavite mutiti. Lagano dodajte vreo šećer u čvrst snijeg. Mutite na najvećoj jačini oko 10 minuta.

Na ohlađen biskvit stavite šampitu i poravnajte, pospite čokoladom u prahu i stavite u frižider da se ohladi.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Sevdah na Dunavu u subotu u Linzu

  • Otkrijte tajnu savršenog paradajza: samo jedan dodatak za puniji ukus

  • Udruženje “Zajedno za naš grad” podržava pohod Harisa Novalića u Srebrenicu

  • Vlada HNK-A: Gradovima i općinama za lokalne ceste 1.650.000,00 KM

  • Inspektori u akciji: Krenule velike kontrole u turizmu i ugostiteljstvu širom FBiH

SB Banner 1

■ Povezano

  • Ukusno i brzo/Musaka

  • Najbolji domaći sladoled od jagoda – spreman za nekoliko minuta

  • Prijedlog za ručak/ Sataraš

  • Pole