Šampita, recept koji budi ukuse djetinjstva

35077

Sastojci za šaum:

6 bjelanaca,
24 kašike šećera,
malo manje od 1 dl vode,
prstohvat soli.

Za koru:

6 žumanaca,
6 kašika šećera,
6 kašika brašna,
6 kašika mlijeka,
6 kašika ulja,
1 mala kašika praška za pecivo

Priprema:
Kora: Umutite žumanca sa šećerom u pjenastu masu, dodajte mlijeko, ulje, brašno i prašak. U tepsiju stavite pek-papir ili foliju, pomastite, pospite brašnom i pecite 15 minuta na 200 stepeni. Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i staviti na tacnu.

Šaum: Stavite šećer u šerpu, dodajte vodu i stavite da se kuha. Kad prokuha, smanjite na najmanju temperaturu. Dok se voda kuha, umutite bjelanca u čvrst snijeg, dodajte so i nastavite mutiti. Lagano dodajte vreo šećer u čvrst snijeg. Mutite na najvećoj jačini oko 10 minuta.

Na ohlađen biskvit stavite šampitu i poravnajte, pospite čokoladom u prahu i stavite u frižider da se ohladi.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Slavni rukometaš pao na dopingu par sati pred utakmicu

  • Sutra vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na dnevnom redu Prijedlog zakona o gasovodu ‘Južna interkonekcija’

  • Beograd odbio učešće na prvom susretu Zajedničke komisije Kosova i Srbije za nestale osobe

  • Nova godina donosi nove projekte: Zeljković najavio izgradnju 18 terena

  • Iskusni srednji bek Anes Halebić ponovo član RK Velež

SB Banner 1

■ Povezano

  • Sogan dolma, jedinstveno i tradicionalno jelo

  • Zimska voćna torta

  • Krompirača/krompiruša

  • Sacher torta