Dolma od suhih paprika

Najljepša dolma je dolma u suhim paprikama.
Ko nije probao i ne zna šta je propustio!
Sastojci za 4 osobe:
25 komada suhih paprika
Pola kilogarama mljevenog junećeg mesa
Pola šolje (od 2 decilitra) riže
glavica luka
3 česme saransaka
mrkva
sol, biber, suhi mješani začin
četiri kašike paradajz pirea
majdonos
ulja,
voda
maslac
brašno
Priprema:
Suhe paprike staviti u posudu i preliti vrućom vodom te kuhati oko pet minuta. Isprati ih pod mlazom hladne vode i ocijediti.
Mljeveno meso sastaviti sa rižom te dodati sol, biber, suhi mješani začin, ulje, majdonos, luk, saransak, paradajz pire i mrkvu.
Smjesu izraditi i na kraju dodati malo tople vode.
Suhe paprike filovati pripremljenom smjesom i poredati u šerpu. Zaliti toplom vodom da paprike poplivaju, dodati maslac i pokriti manjim tanjirom te kuhati oko pola sata.
Pred kraj dodati kašiku brašna rastvorenog u pola čaše vode te dodatno kuhati pet do deset minuta.
Poslužiti uz krompir pire, rižu…
(Mostarski.ba)
Za manje od mjesec dana velika promjena u prelasku granice
Dodjela Mirovne nagrade “Goran Bubalo” U Mostaru
Španci o Peljti: Barem će nam u Ligi prvaka suditi pravi sudija
Luka Matković i Emina Cerić pobjednici u konkurenciji seniora 10. Table Tennis Opena – Zenica 2025
Konaković s delegacijom iz Danske – Evropski put ostaje jedini ispravni pravac