Torrijas – španska tradicionalna poslastica

Foto: Ilustracija
Torrijas je ime tradicionalne španske poslastice koja se priprema od staroga hljeba i smjese na bazi mlijeka. Iako izgledom podsjeća na pohovani hljeb, riječ je zapravo o kombinaciji francuskog hljeba i engleskog pudinga od hljeba.
Sastojci:
340 g starog hljeba,
250 ml maslinovog ulja,
100 g šećera,
80 ml suhog sherryja,
4 jaja,
1 l punomasnog mlijeka,
1 štapić cimeta,
korica narandže,
korica limuna,
med za posluživanje
Priprema:
Naribajte koricu limuna i narandže te ih stavite u lonac zajedno s mlijekom, šećerom i štapićem cimeta. Kada tekućina zavri, uklonite lonac s vatre.
Umiješajte suhi sherry. Dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.
Stari hljeb narežite na kriške debljine oko 2,5 centimetara te ih položite na lim za pečenje.
Smjesu na bazi mlijeka prelijte preko svake kriške i pustite da se namače oko pet minuta. Okrenite kriške hljeba na drugu stranu i pustite da se namače još pet minuta. Sredina hljeba trebala bi biti mekana, ali kriška se ne bi smjela raspadati u rukama.
U većem loncu zagrijte maslinovo ulje. Jaja umutite. Svaku krišku hljeba umočite u jaja, otresite višak tekućine te stavite pržiti u zagrijano ulje.
Pržite hljeb dok ne dobije zlatno smeđu boju otprilike 3-4 minute sa svake strane. Prebacite ga na papir za upijanje masnoće. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
(Agencije)

Medžlis Mostar: Kordić, umjesto pomirenja, produbljuje podjele

Stočani zahtijevaju zatvaranje divljih deponija Gorica i Badanj

Kolike su cijene stanova u Mostaru?

Mostarsko-duvanjska biskupija: Spomenik Praljku izgrađen bez našeg odobrenja

Narodno pozorište Mostar u novembru donosi raznovrstan repertoar i međunarodna gostovanja





