Punjene tikvice

35088

Sastojci:

3 tikvice,

2 paradajza,

šolja riže,

300 g mljevenog mesa,

1 crni luk,

so,

biber,

bosiljak,

začini.

Priprema:

Crni luk se očisti, isjecka, posoli, pobiberi i kratko proprži. Onda se doda mljeveno meso sa začinima i izdinsta. Doda se riža koji je prethodno stajao u vodi zbog skroba.

Za to vrijeme se tikvice, presjeku na pola ukoliko su male, (velike na tri dijela) i ukloni peteljka sa kraja. Unutrašnjost tikvice se dubi pažljivo kašikicom. Unutrašnjost tikvice se baci, a one se postave u dubokoj šerpi tako da stoje.

Paradajz se opere i isjeku se kapice veličine otvora tikvica. Ukoliko nema dovoljno tikvica parčad paradajza zabodite između njih da bi stajale uspravno.

Tikvice pažljivo napunite mljevenim mesom i rižom, a onda otvor zatvorite kapicom od paradajza.

Tikvice polijte vodom koju ste sipali u tavu u kojem se dinstalo meso. Polijte ih sa toliko vode da ogreznu. Tikvice se kuhaju najmanje 20 minuta dok se riža ne skuha.

(Mostarski.ba)

 

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Predstavljena knjiga “Potraga za izgubljenim znakovima postojanja-Hivzija Hasandedić 1915–2003”

  • Mostar: Pet godina Muzeja moderne umjetnosti

  • Mostar: Gradsko vijeće zasjeda u utorak

  • HNK: U protekla 24 sata deset saobraćajnih nesreća

  • Velika porezna kontrola u FBiH

SB Banner 1

■ Povezano

  • Domaća supa sa knedlama

  • Ruska baklava

  • Ukusno i brzo/Musaka

  • Bosanski lonac