Ekmek kadaif – kremasti kadaif

Foto: Ilustracija
Sastojci:
500 g svježeg kadaifa,
250 g putera,
200 g mljevenih oraha.
Agda:
450 g šećera,
350 ml vode,
prema želji malo limunovog soka.
Krema:
1 l mlijeka,
4 kašike brašna,
3 kašike gustina,
150 g šećera,
1 vanilin šećer,
1 žumance.
Dekoracija:
2 šlag kreme,
mljeveni orasi.
Priprema:
Kadaif malo isitnite. Rastopite puter i pospite po kadaifu. Rukama miješajte kadaif da se natopi puterom. Rasporedite po tepsiji polovinu kadaifa, pospite sa 2/3 mljevenih oraha. Stavite drugu polovinu kadaifa i pritisnite malo da se izjednači. Pecite u zagrijanoj rerni (180 stepeni) dvadesetak minuta dok ne porumeni.
Dok se kadaif peče napravite agdu. Prokuhajte šećer s vodom i kuhajte 10 minuta.
Za kremu, zajedno s mlijekom, uspite brašno, gustin, šećer i vanilin šećer te žumance u šerpu. Miješajte žicom dok se ne zgusne.
Pečeni kadaif prelijte agdom. Odmah možete sipati vruć fil na kadaif. Ostavite sat vremena da se hladi. Izmiksajte dvije šlag kreme i premažite po ohlađenom filu. Pospite ostatkom mljevenih oraha.
(Agencije)

Zekat na poljoprivredne proizvode: Put od džematlija, preko sakupljača, do krajnjih korisnika

Optimizam vlada u Veležu pred susret sa Željezničarom — cilj je nastaviti pozitivan niz rezultata

Šta dijabetičari trebaju znati o suhom voću

Građani sve više štede? Stručnjaci kažu da bogati štede, ostali jedva preživljavaju

Više od 22.000 radnika u BiH pred egzistencijalnim slomom





