Punjene pečene jabuke

Foto: Ilustracija
Ako volite jabuke, ovaj recept ćete voljeti, a u pitanju su punjene pečene jabuke.
Sastojci:
6 manjih jabuka
1 puna kašika meda
2 pune kašike mljevenih oraha
2 pune kašike suhog grožđa
2 pune kašike džema (po izboru)
2 kašike ruma
pola kašičice cimeta
2 kašike usitnjenih pečenih lješnika
kašika šećera u prahu
Priprema:
Jabuke operite i posušite. Svakoj odsijecite “kapicu” i sačuvajte je. Jabuke izdubite pomoću nožića i kašičice, a zatim ih složite u pekač obložen pekpapirom. U činiji pomiješajte med, orahe, suho grožđe (koje je prethodno potopljeno u toplu vodu, da omekša, pa ocijeđeno), džem, rum i cimet. Izdubljene jabuke napunite tom smjesom.
Svaku jabuku pospite usitnjenim lješnicima pa zatvorite “kapicom”. Zatim ih čačkalicom dobro izbockajte kako kora ne bi tokom pečenja naglo pukla. Punjene jabuke pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, oko 25 do 30 minuta. Kada budu pečene, pospite ih šećerom u prahu i servirajte.
(Agencije)
 - Visoka predstavnica EU i potpredsjednica EK Kaja Kallas 3. novembra u posjeti BiH
 - Promocijom knjige “Metode igre i kreativna terapija” završena manifestacija “Oktobar u Narodnoj”
 - Hrvatska u Vijeću sigurnosti UN-a ponovo dovela u pitanje izborni sistem u BiH
 - Komšić u UN-u: Rješenje za krizu bi bio novi visoki predstavnik ili duboke reforme i ustavne promjene
 - Ministarstvo finansija HNK posjetila delegacija Konzulata Hrvatske






