Ambasador kocke

Foto: Ilustracija
Sastojci za biskvit: 
šest žumanjaka
200 ml ulja
180g šećera u prahu
240 grama oštrog brašna
150 ml mlijeka
pola praška za pecivo
Sastojci za žutu kremu:
dva pudinga od vanilije (80 gr)
jedan vanilijin šećer
250 grama maslaca
250 grama šećera u prahu
500 ml mlijeka
Sastojci za snijeg:
pet bjelanjaka
250 grama šećera
40 ml vode
Priprema:
Žumanjke i šećer pjenasto umutiti, dodati ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo pomiješati i dodavati po malo naizmjenice sa mlijekom da se nebi stvarale grudice.
Kad se smjesa izjednači izliti u pleh i peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C dok ne bude pečeno.
Zavisno od brašna biskvit može zahtijevati i malo dodatnog mlijeka.
Skuhati dvije vrećice pudinga od vanilije i jedan vanilijin šećer u 500 ml mlijeka.
Kad se puding ohladi na sobnu temperaturu a maslac sobne temperature i štaub šećer umutiti pjenasto i umiješati u puding i lagano mutiti dok ne dobijemo kompaktnu i jednoličnu masu.
Tako pripremljenu kremu nanijeti na ohlađen biskvit.
Na laganoj vatri ušpinati 250 gr šećera i 40 ml vode. Kada šećerni sirup dosegne temperaturu od 110°C počnite mikserom praviti snijeg od 6 bjelanjaka. Kada šećerni sirup dosegne temperaturu od 121°C skinite ga sa vatre i lagano sipajte u snijeg dok ne potrošite sav sirup i onda ga stavite na paru i miješajte pjenjačom dok se ne počne hvatati na stijenke posude, cirka 5-6 minuta.
Tako pripremljen snijeg nanesite na žutu kremu.
Dekorirajte sa čokoladnim zrncima, listićima ili žele bombonima narezanim na listiće.
(Agencije)
 - Visoka predstavnica EU i potpredsjednica EK Kaja Kallas 3. novembra u posjeti BiH
 - Promocijom knjige “Metode igre i kreativna terapija” završena manifestacija “Oktobar u Narodnoj”
 - Hrvatska u Vijeću sigurnosti UN-a ponovo dovela u pitanje izborni sistem u BiH
 - Komšić u UN-u: Rješenje za krizu bi bio novi visoki predstavnik ili duboke reforme i ustavne promjene
 - Ministarstvo finansija HNK posjetila delegacija Konzulata Hrvatske






