Brokula tatar sa cveklom

Foto: Ilustracija
Sastojci:
500 g brokula,
1 šipak,
200 g krem sira,
150-200 g obarene ili marinirane cvekle,
2 schalotte (sitni crni luk),
svježa nana
so, biber.
Priprema:
Brokulu očistiti, oprati, isjeći i u posoljenu prokuhanu vodu kuhati 4-5 minuta. Isprati hladnom vodom, ocijediti pa ostaviti da se malo ohladi.
Očistiti šipak, sitni crni luk sitno isjeckati. Svježu nanu, također, sitno isjeckati.
U posudi izmiješati krem sir sa solju i biberom, dodati sjeckan brokulu, isjeckan crni luk, dodati zrna šipka i svježu nanu. Sve lagano izmiješati.
Na tanjiru ili posudi staviti na dno po 2-3 tanko sječene kriške cvekle, preko ide tatar od brokule, pomoću obruča za desert praviti željene oblike, dobro pritisnuti i ostaviti kratko da odstoji u frižideru.
(Agencije)










