Čoko cvekla desert

Foto: Ilustracija
Sastojci:
2 velike cvekle – oguljene,
3 jaja,
2/3 šolje smeđeg šećera,
1/3 šolje bijelog šećera,
1/2 šolje ulja,
2 kašičice ekstrakta vanilije,
1 i 1/4 šolje kakaa u prahu – nezaslađenog,
3/4 šolje brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
1/2 kašičice soli,
1 šolja tamne čokolade (najmanje 60%), nasjeckane na sitne komadiće.
Priprema:
Skuhajte cveklu u vodi 25 minuta – dok ne omekša toliko da nož lagano prođe kroz nju. Ocijedite ih dobro i propasirajte štapnim mikserom (ili multipraktikom) – po potrebi dodajte kašiku ili dvije vode kako biste dobili glatki pire. Zatim ga ostavite da se ohladi.
Zagrijte rernu na 175 stepeni. U većoj zdjeli umutite jaja, ulje i šećer. Dodajte ekstrakt vanilije i pire od cvekle te sve dobro izmiješajte. Dodajte i brašno u koje ste umiješali prašak za pečenje, kakao u prahu i so. Ponovo sve dobro izmiješajte te na kraju umiješajte i usitnjenu čokoladu.
Ulijte tijesto u namašćeni pleh za pečenje (ili obložen papirom za pečenje), otprilike veličine 33×23 cm. Pecite oko 30 minuta. Isprobajte je li kolač gotov čačkalicom (mora izaći čista). Ohladite kolač prije posluživanja.
(Agencije)









