Ekmek kadaif – kremasti kadaif

Foto: Ilustracija
Sastojci:
500 g svježeg kadaifa,
250 g putera,
200 g mljevenih oraha.
Agda:
450 g šećera,
350 ml vode,
prema želji malo limunovog soka.
Krema:
1 l mlijeka,
4 kašike brašna,
3 kašike gustina,
150 g šećera,
1 vanilin šećer,
1 žumance.
Dekoracija:
2 šlag kreme,
mljeveni orasi.
Priprema:
Kadaif malo isitnite. Rastopite puter i pospite po kadaifu. Rukama miješajte kadaif da se natopi puterom. Rasporedite po tepsiji polovinu kadaifa, pospite sa 2/3 mljevenih oraha. Stavite drugu polovinu kadaifa i pritisnite malo da se izjednači. Pecite u zagrijanoj rerni (180 stepeni) dvadesetak minuta dok ne porumeni.
Dok se kadaif peče napravite agdu. Prokuhajte šećer s vodom i kuhajte 10 minuta.
Za kremu, zajedno s mlijekom, uspite brašno, gustin, šećer i vanilin šećer te žumance u šerpu. Miješajte žicom dok se ne zgusne.
Pečeni kadaif prelijte agdom. Odmah možete sipati vruć fil na kadaif. Ostavite sat vremena da se hladi. Izmiksajte dvije šlag kreme i premažite po ohlađenom filu. Pospite ostatkom mljevenih oraha.
(Agencije)

Visoka predstavnica EU i potpredsjednica EK Kaja Kallas 3. novembra u posjeti BiH

Promocijom knjige “Metode igre i kreativna terapija” završena manifestacija “Oktobar u Narodnoj”

Hrvatska u Vijeću sigurnosti UN-a ponovo dovela u pitanje izborni sistem u BiH

Komšić u UN-u: Rješenje za krizu bi bio novi visoki predstavnik ili duboke reforme i ustavne promjene

Ministarstvo finansija HNK posjetila delegacija Konzulata Hrvatske





