Ekmek kadaif – kremasti kadaif

35153

Foto: Ilustracija

Sastojci:
500 g svježeg kadaifa,
250 g putera,
200 g mljevenih oraha.

Agda:
450 g šećera,
350 ml vode,
prema želji malo limunovog soka.

Krema:
1 l mlijeka,
4 kašike brašna,
3 kašike gustina,
150 g šećera,
1 vanilin šećer,
1 žumance.

Dekoracija:
2 šlag kreme,
mljeveni orasi.

Priprema:

Kadaif malo isitnite. Rastopite puter i pospite po kadaifu. Rukama miješajte kadaif da se natopi puterom. Rasporedite po tepsiji polovinu kadaifa, pospite sa 2/3 mljevenih oraha. Stavite drugu polovinu kadaifa i pritisnite malo da se izjednači. Pecite u zagrijanoj rerni (180 stepeni) dvadesetak minuta dok ne porumeni.

Dok se kadaif peče napravite agdu. Prokuhajte šećer s vodom i kuhajte 10 minuta.

Za kremu, zajedno s mlijekom, uspite brašno, gustin, šećer i vanilin šećer te žumance u šerpu. Miješajte žicom dok se ne zgusne.

Pečeni kadaif prelijte agdom. Odmah možete sipati vruć fil na kadaif. Ostavite sat vremena da se hladi. Izmiksajte dvije šlag kreme i premažite po ohlađenom filu. Pospite ostatkom mljevenih oraha.

(Agencije)

 

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Visoka predstavnica EU i potpredsjednica EK Kaja Kallas 3. novembra u posjeti BiH

  • Promocijom knjige “Metode igre i kreativna terapija” završena manifestacija “Oktobar u Narodnoj”

  • Hrvatska u Vijeću sigurnosti UN-a ponovo dovela u pitanje izborni sistem u BiH

  • Komšić u UN-u: Rješenje za krizu bi bio novi visoki predstavnik ili duboke reforme i ustavne promjene

  • Ministarstvo finansija HNK posjetila delegacija Konzulata Hrvatske

SB Banner 1

■ Povezano

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena

  • Tulumbe