Evo kako da napravite najzdraviji sok ove jeseni

118364

Jesen je pravo vrijeme za uživanje u dunjama – mirisnim, zdravim i zaboravljeno moćnim voćem naših nana.

Ako još niste probali domaći sok od dunje, sada je idealna prilika. Ovaj recept je jednostavan, ne sadrži konzervanse i savršeno čuva okus i miris dunje tokom cijele godine.

Potrebni sastojci:

5 kg zrelih dunja
600 g šećera
1 limun
Malo cimeta (po želji)
Priprema:

1. Priprema dunja

Dunje prvo dobro obrišite suhim, čistim ubrusom kako biste uklonili dlačice sa kore. Potom ih operite, narežite na manje komade ili grubo naribajte. Stavite ih u veću, čistu posudu. Pospite šećerom, dodajte sok od jednog limuna i promiješajte. Pokrijte čistom krpom i ostavite na hladnom mjestu da odstoji oko dva sata.

2. Cijeđenje soka

Nakon što su dunje odstajale, prebacite ih u uložak sokovnika. Po želji, dodajte komadić kore cimeta za dodatni miris i aromu. Pokrenite proces i pustite da se sok lagano cijedi i pasira.

3. Punjenje boca

Dobiveni sok, dok je još topao, odmah sipajte u prethodno sterilisane i zagrijane staklene boce. Zatvorite ih hermetički. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Osim što je preukusan, domaći sok od dunje je i izuzetno zdrav. Pomaže kod probavnih tegoba, jača imunitet i blagotvoran je za respiratorni sistem. Bez vještačkih dodataka i konzervansa – samo čista priroda u boci!

 

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • I u Mostaru u nedjelju okupljanje za Halida

  • Međunarodni sajam obrta i turizma – Mostar 2025.

  • Bingo donirao 400.000 KM za izgradnju prve sigurne kuće u Trebinju

  • Sud BiH odbio žalbu Vukanovića: Dodik može biti predsjednik SNSD-a

  • Nadbiskup Vukšić i reis Kavazović potpisali donorske kartice

SB Banner 1

■ Povezano

  • Domaća tarhana, od sušenja do kuhanja

  • Šampita, kraljica kolača

  • Zimnica: Pinđur

  • Tarhana, domaći recept za ukusnu čorbu