Gulaš
Gulaš je odlična stvar ako vam je potrebno jelo za više dana. Možete ga poslužiti uz pire, rižu ili tjesteninu.
Sastojci:
750 g mesa (najbolje je koristiti junetinu ili meso za gulaš)
2 glavice crnog luka (sitno isjeckane)
2 čehna saransaka (sitno isjeckana)
2-3 kašike ulja
2 kašike slatke crvene paprike u prahu
1 kašika ljute crvene paprike u prahu (opcionalno)
1 kašika umaka od paradajza
2 crvene paprike (isjeckane na kolutiće)
sol, biber, po ukusu
1 lovorov list
1 – 2 šoljice goveđeg temeljca (ili vode)
svjež majdonos za dekoraciju
Priprema:
Isijecite meso na kockice, posolite i popaprite. U velikom loncu, na srednje jakoj vatri, zagrijte ulje.
Dodajte isjeckani crni luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Dodajte saransak i dinstajte još nekoliko minuta, dok ne zamiriše. Zatim dodajte komade mesa u lonac i propržite ih sa svih strana dok ne postanu smeđi.
Dodajte crvenu papriku u prahu i ljutu papriku i dobro promiješajte kako bi se začini ravnomjerno rasporedili po mesu.
Dodajte umak od paradajza i pustite da se krčka oko pet minuta.
Dodajte isjeckani paradajz (ili pasirani) i lovorov list. Miješajte nekoliko minuta dok paradajz ne omekša.
Sada dodajte nasjeckanu crvenu papriku i dobro promiješajte, može i bez paprike.
Postepeno dodajte goveđi temeljac (ili vodu) dok prekrije sve sastojke. Dodajte sol i papar po ukusu.
Smanjite temperaturu i poklopite lonac. Kuhajte gulaš oko 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući, dok meso i povrće ne omekšaju i gulaš ne postane gust.
Kada gulaš bude gotov, poslužite ga toplog, ukrašenog svježim majdonos.
(N1)