Categories: Recept 5/7|Published On: 18/4/2024|

Gulaš

Gulaš je odlična stvar ako vam je potrebno jelo za više dana. Možete ga poslužiti uz pire, rižu ili tjesteninu.

Sastojci:
750 g mesa (najbolje je koristiti junetinu ili meso za gulaš)

2 glavice crnog luka (sitno isjeckane)

2 čehna saransaka (sitno isjeckana)

2-3 kašike ulja

2 kašike slatke crvene paprike u prahu

1 kašika ljute crvene paprike u prahu (opcionalno)

1 kašika umaka od paradajza

2 crvene paprike (isjeckane na kolutiće)

sol, biber, po ukusu

1 lovorov list

1 – 2 šoljice goveđeg temeljca (ili vode)

svjež majdonos za dekoraciju

Priprema:
Isijecite meso na kockice, posolite i popaprite. U velikom loncu, na srednje jakoj vatri, zagrijte ulje.

Dodajte isjeckani crni luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Dodajte saransak i dinstajte još nekoliko minuta, dok ne zamiriše. Zatim dodajte komade mesa u lonac i propržite ih sa svih strana dok ne postanu smeđi.

Dodajte crvenu papriku u prahu i ljutu papriku i dobro promiješajte kako bi se začini ravnomjerno rasporedili po mesu.

Dodajte umak od paradajza i pustite da se krčka oko pet minuta.

Dodajte isjeckani paradajz (ili pasirani) i lovorov list. Miješajte nekoliko minuta dok paradajz ne omekša.

Sada dodajte nasjeckanu crvenu papriku i dobro promiješajte, može i bez paprike.

Postepeno dodajte goveđi temeljac (ili vodu) dok prekrije sve sastojke. Dodajte sol i papar po ukusu.

Smanjite temperaturu i poklopite lonac. Kuhajte gulaš oko 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući, dok meso i povrće ne omekšaju i gulaš ne postane gust.

Kada gulaš bude gotov, poslužite ga toplog, ukrašenog svježim majdonos.

(N1)

Related Posts