Mileram torta

35271

Foto: Ilustracija

Sastojci

25 dag glatkog brašna
10 dag šećera
1 paketić praška za pecivo
1 paketić vanilin šećera
8 dag maslaca
1 jaje

FIL
1/2 l mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
20 dag šećera
80 dag milerama (ili masnog kiselog vrhnja)
voće

Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u frižideru oko 45 minuta. Tada ga razvaljati i staviti na dno i stijenke okruglog kalupa, prethodno namazanog margarinom i posutog brašnom.

Ako vam je tijesto previše suho, mrvi se, dodajte kašiku kiselog vrhnja, malo maslaca, što god… nećete pogriješiti…

U mlijeku skuhati puding i šećer, skinuti s vatre i u vrelo istresti mileram. Odmah sipati u kalup, preko fila staviti voće po želji, može biti doista svako voće i kombinacija svih vrsta voća.

Peći 70 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stepeni. Dobro ohladiti, najbolje preko noći i tada preliti preljevom za torte.

Peći u kalupu promjera 26 cm.

Kada tortu izvadite iz pećnice fil će se “tresti” i “mrdati”. Neka vas to ne brine, stegnut će se hladeći.

(Coolinarica)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Džeko doputovao u Sarajevo, sutra predaje prijedlog za dodjelu Šestoaprilske nagrade Ismailu Barlovu

  • Održan sastanak javnih poštanskih operatera u Mostaru

  • Zašto je iznos “državna tajna”: Penzioneri u FBiH saznaju koliko će novca dobijati tek kad im legne prva uplata

  • Vatrogasna vozila iz Živinica idu na najveće afričko tržište

  • Udruženje poslodavaca traži zamrzavanje doprinosa na platu

SB Banner 1

■ Povezano

  • Biber meso

  • Bosanski lonac

  • Japrak – hercegovačka delicija

  • Sogan dolma, jedinstveno i tradicionalno jelo