Gurabije

35141

Foto: Ilustracija

Gurabije su slatkiš koji je potekao sa Bliskog istoka. Za ovaj kolač kažu da dolazi sa protora sadašnjeg Libanona.

Donosimo vam recept ovog izuzetno ukusnog suhog kolača koji sam sobom nosi miris starih vremena. Brzo se priprema i ne treba vam mnogo vremena za pečenje.

Potrebno je:

3 šoljice ulja
3 šoljice kiselog mlijeka ili milerama
2 jaja
1 vanilin šećer
2 prašak za pecivo
4 šoljice šećera
brašno po potrebi

Sjediniti jaja, šećer, vanilin šećer, mlijeko, ulje i izmiksati da se dobije fina smjesa. Nakon toga dodati brašno i prašak za pecivo.

Dodajte onoliko brašna koliko treba da bi smjesa postala glatka, ni puno gusta, ni žitka. Formirajte kuglice i stavljajte u pouljen pleh. Na svaku gurabiju možete staviti po jednu kocku šećera, jer to su one prave, starinske gurabije. Pecite na temperaturi od 200 stepeni dok blago ne porumene, uglavnom nekih 40 minuta.

(Faktor.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Zekat na poljoprivredne proizvode: Put od džematlija, preko sakupljača, do krajnjih korisnika

  • Optimizam vlada u Veležu pred susret sa Željezničarom — cilj je nastaviti pozitivan niz rezultata

  • Šta dijabetičari trebaju znati o suhom voću

  • Građani sve više štede? Stručnjaci kažu da bogati štede, ostali jedva preživljavaju

  • Više od 22.000 radnika u BiH pred egzistencijalnim slomom

SB Banner 1

■ Povezano

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena

  • Tulumbe