Hanumin pupak ili Germuše

Hanumin pupak je poslastica neobičnog naziva, te potiče iz Turske. Kolač ima više verzija i naziva.
Sastojci:
brašno
germa
šećer
ulje
kakao prah
cimeta
mlijeko
kokosovo brašno
Priprema:
Jedan kilogram brašna podijelite na dva dijela. U oba sam stavite po pola germe i po tri kašike šećera i prstohvat soli te dvije kašike ulja.
U jedno brašno stavite pet kašika kakao praha i cimeta punu kašičicu, a u drugo brašno dva vanilijin šećera.
Oba tijesta zamijesite dodajući mlako mlijeko i malo vode, koliko je potrebno da se prestane lijepiti za ruke. Po potrebi posuti sa još malo brašna i oblikovati fine mekanije kugle tijesta. Ostaviti pokriveno, na toplo mjesto, dvadesetak minuta da nadođe.
Na površinu posutu brašnom (plahtu, krpu) izvaditi prvi dio pa posuti malo sa brašnom i razvaljati ne previše tanko. Nastojati razvući u obliku pravougaonika.
Malo pouljiti, posuti kristal šećerom i kokosovim brašnom.
Razvaljati drugi dio tijesta u isti oblik. Na oklagiji polako prenijeti na prvi, ponoviti postupak (ulje, kristal šećer, kokosovo brašno).
Zarolati. Rolat isjeći na komade. Složite u nauljen i brašnom pobrašnjen pleh. Tako složeno ostaviti na toplo da nadolaze dvadeset minuta.
Staviti u šerpu 800 grama šećera i 700 mililitara vode, da se skuha ali ne treba ni da se ukuha previše.
Ugrijati rernu na 200°C i staviti da se peče dvadesetak minuta.
Izvaditi i preliti mlakom agdom vruće germuše. Pokriti lagano papirom za pečenje, da ne bi bile mekane!
(Mostarski.ba)