Hljeb od rižinog brašna

Foto: Ilustracija
Sastojci:
2 šoljice rižinog brašna bez glutena,
1 šoljica tapioka škroba,
pola kašičice ksantan gume,
1 kašičica praška za pecivo,
1 kašičica soli,
360 ml tople vode,
1.5 kašika suhog kvasca,
1 kašika organskog kukuruznog šećerca,
2 kašičica maslinovog ulja,
3 bjelanjka lagano umućena,
1 kašičica jabukovog sirćet
Priprema:
Pomiješati suhe sastojke. Za to vrijeme u toplu vodu dodati šećer i suhi kvasac, dobro pomiješati i ostaviti da se zapjeni 10-etak minuta.
Dok se kvasac diže, lagano umutiti bjelanjke i u njih dodati maslinovo ulje i jabukov sirćet sirćet, sve sjediniti i prebaciti u kalup da se diže cca. 40 min., prekriti dok se diže.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni 30-40 minuta.
Na pola pečenja prekrenuti hljeb da se ravnomjerno ispeče.
Izvaditi iz pećnice, zamotati u krpu i ostaviti da se ohladi prije rezanja.
(Agencije)

Visoka predstavnica EU i potpredsjednica EK Kaja Kallas 3. novembra u posjeti BiH

Promocijom knjige “Metode igre i kreativna terapija” završena manifestacija “Oktobar u Narodnoj”

Hrvatska u Vijeću sigurnosti UN-a ponovo dovela u pitanje izborni sistem u BiH

Komšić u UN-u: Rješenje za krizu bi bio novi visoki predstavnik ili duboke reforme i ustavne promjene

Ministarstvo finansija HNK posjetila delegacija Konzulata Hrvatske





