Izbjegnite sušenje peškira na suncu: Evo kako saučuvati njihovu mekoću

Foto: Ilustracija
Peškiri su predmeti koje svakodnevno koristimo, ali nepravilno pranje i sušenje mogu uzrokovati da postanu grubi, neudobni za korištenje i manje upijajući. Jedna od najčešćih grešaka je sušenje peškira direktno na suncu, što dodatno oštećuje vlakna i smanjuje njihovu mekoću.
Iako se čini praktičnim da se peškiri brzo osuše na jakom suncu, visoke temperature i UV zraci zapravo mogu oštetiti vlakna tkanine. Dugotrajno izlaganje sunčevoj svjetlosti uklanja prirodnu mekoću tkanine, isušuje je i čini peškire krutim na dodir. Osim toga, sunce može izblijediti boje i skratiti vijek trajanja materijala.
Kako pravilno prati i sušiti peškire?
Da bi vaši peškiri ostali mekani, mirisni i dugotrajni, važno je da obratite pažnju na nekoliko ključnih koraka u pranju i sušenju:
Prevelika količina deterdženta može uzrokovati nakupljanje ostataka u tkanini, što dodatno doprinosi njenoj tvrdoći. Koristite umjerenu količinu blagog deterdženta i izbjegavajte omekšivače, jer oni smanjuju sposobnost upijanja.
Preporučena temperatura pranja peškira je između 40 i 60 stepeni, u zavisnosti od vrste materijala. Više temperature mogu oštetiti vlakna, dok preniske ne uklanjaju efikasno bakterije.
Povremeno dodavanje pola čaše bijelog sirćeta u ciklus ispiranja pomaže u uklanjanju ostataka deterdženta i eliminiše neprijatne mirise. Kašika sode bikarbone tokom pranja dodatno omekšava tkaninu i održava svježinu.
Najbolje je peškire sušiti na svježem vazduhu, ali u hladu ili na mjestu zaštićenom od direktnog sunca. Tako će se prirodno osušiti bez oštećenja vlakana. Ukoliko koristite mašinu za sušenje, birajte nižu temperaturu i izbjegavajte predugo sušenje.
(Klix)
Pomoć od 50 miliona KM za poplavljena područja- evo kako će se dijeliti
Čak 94% korisnika rezanog duhana “podržava” crno tržište
Plenković očekuje dvije godine pregovora o proračunu EU-a i dobar ishod za Hrvatsku
Netanyahu: Primirje u Siriji ‘postignuto je silom’
Kombinacija paradajza i krastavca u salati? Možda ipak ne.