Krempita za ljubitelje kremastih poslastica

35092

Foto: carobna kuhinja.info

Ovaj kolač je veoma ukusan i lako se pravi. Za njegovu pripremu nije vam potrebno nikakvo posebno umijeće, a budite sigurni da ćete ovom poslasticom oduševiti sve ukućane.

Sastojci za kore:

6 žumanaca
6 kašika šećera
3 kašike ulja
3 kašike mlijeka
6 kašika brašna

Fil:

6 bjelanaca
19 kašika šećera
4 kesice pudinga od vanile
1 l vode
te šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Umutite 3 žumanca sa 3 kašike šećera, 1,5 kašikom ulja, 1,5 kašikom mlijeka i 3 kašike brašna. Koru razvucite u manjem plehu obloženom pek-papirom i pecite na 200 stepeni. Postupak ponovite još jednom, za dvije kore.

Dobro umutite bjelanca sa 15 kašika šećera. Vodu zakuhajte s preostalim šećerom, pa ukuhajte puding od vanile i miješajte dok se ne zgusne. Dok je još vruće, dodajte polako u umućena bjelanca uz lagano miješanje, sve dok se masa ne sjedini.

Donja kora neka ostane u plehu, preko nje stavite vruću umućenu masu, a preko tog fila stavite gornju koru. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa kolač stavite u frižider. Pospite ga šećerom u prahu i isijecite na kocke.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
  • Ljekarska komora KS donirala pomoć Domu zdravlja Jablanica

  • Godina izraelskog genocida: Gaza u ruševinama usred gladi i raseljavanja

  • METEOALARM: Izdato narandžasto upozorenje za područja koja su već pogođena poplavama

  • CIK objavio nove rezultate izbora za Mostar

  • BiHAMK – Poziv građanima kojima su vozila oštećena u poplavama da nazovu 1282

■ Povezano

  • Štrudla sa džemom

  • Ideja za ručak/Burek

  • Kalja-“Mostarska kalja”

  • Šampita, recept koji budi ukuse djetinjstva