Pieroge sa svježim sirom

35144

Foto: Ilustracija

Ako ste posjetili Poljsku, vjerojatno ste probali pieroge, jedan od njihovih najpoznatijih specijaliteta kojega ponosno pripremaju od 13. vijeka. Ove ukusne tradicionalne knedle Poljaci prave od beskvasnog tijesta i pune ih raznim nadjevima.

Sastojci za tijesto: 500 g glatkog brašna, 1 jaje, 3 dl mlake vode, so.

Za nadjev: 300 g krem sira, 100 g sirnog namaza, kašika kiselog vrhnja, 1 jaje, so, biber, vlasac, peršun.

Dodatno: Maslac za prženje.

Priprema:

Zamijesite glatko tijesto. Pomiješajte sve sastojke i mijesite najmanje pet minuta. Neka tijesto odmara pola sata, a za to vrijeme pripremite nadjev.
U posudi pomiješajte svježi sir, vrhnje, sirni namaz, jaje i začine.

Kad je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini, na debljinu od jednog centimetra. Čašom s oštrim rubom izrežite krugove.

Na svaki hljeb stavite kašiku nadjeva pa preklopite paketiće. Rubove zatvorite vilicom kako nadjev ne bi izašao tokom kuhanja.

Pieroge stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte oko 10 minuta. Gotove su kad se podignu na površinu, poput knedli ili njoka. Za kuhanje koristite što veću posudu.
U plitkoj tavi zagrijte maslac pa kuhane pieroge pržite sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Zekat na poljoprivredne proizvode: Put od džematlija, preko sakupljača, do krajnjih korisnika

  • Optimizam vlada u Veležu pred susret sa Željezničarom — cilj je nastaviti pozitivan niz rezultata

  • Šta dijabetičari trebaju znati o suhom voću

  • Građani sve više štede? Stručnjaci kažu da bogati štede, ostali jedva preživljavaju

  • Više od 22.000 radnika u BiH pred egzistencijalnim slomom

SB Banner 1

■ Povezano

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena

  • Tulumbe