Pileća musaka – laganija verzija klasičnog jela

117352

Pileća musaka je laganija verzija klasične musake, idealna za sve koji vole tradicionalna jela, ali žele smanjiti unos crvenog mesa. Kombinacija krompira, mljevene piletine i kremastog preliva čini ovo jelo odličnim izborom za porodični ručak, bosanskikuhar.ba.

Sastojci:
500 g mljevene piletine
1 kg krompira
1 glavica crvenog luka
2 čehna saransaka
2 jaja
200 ml pavlake za kuhanje ili jogurta
100 ml mlijeka
So, biber, mljevena dimljena paprika
Malo ulja za prženje i podmazivanje pleha
majdonos

Priprema:

Krompir ogulite i narežite na tanke kolutove. Po želji ga blago posolite.

U tavi zagrijte malo ulja i propržite sitno sjeckani crveni luk i saransak. Dodajte mljevenu piletinu, pa pržite dok ne promijeni boju. Začinite solju, biberom i dimljenom paprikom. Kuhajte 10–15 minuta dok meso ne omekša i ne ispari višak tečnosti.

Nauljite dublju tepsiju. Redajte red krompira, red mljevene piletine, i tako dok ne potrošite sastojke. Završite slojem krompira.

Umutite jaja, dodajte pavlaku i mlijeko, posolite. Prelijte preko musake ravnomjerno.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40–45 minuta, dok musaka ne dobije zlatno-smeđu boju i krompir ne omekša. Ukrasite majdonosom (po želji).

Poslužite uz sezonsku salatu ili jogurt. Musaka je često još ukusnija kada se malo prohladi i “sjedne”, pa slobodno ostavite da odstoji 10–15 minuta prije posluživanja.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Na današnji dan 16. 12.

  • Uhapšen Mirsad Bakalović, direktor Doma penzionera Tuzla

  • U Podveležju pronađeno tijelo ženske osobe

  • Žene u Njemačkoj su ove godine ponovo zarađivale znatno manje od muškaraca

  • Sa tržišta BiH povučen fen za kosu

SB Banner 1

■ Povezano

  • Bosanski lonac

  • Smokvara

  • Juneći gulaš za današnji ručak

  • Kompot od suhih šljiva