Rižoto s bukovačkom

34948

Foto: Ilustracija

Sastojci:
1 glavica luka,
2 čehna saransaka,
250 g na kockice nasjeckane tikve,
200 g. sitno narezane gljive bukovače,
1 šoljica riže,
kocka za juhu,
3 kašike vrhnja za kuhanje,
so, biber,
muškatni oraščić,
majdonos,
parmezan.

Priprema:
Na maslinovom ulju popržite luk. Kad se luk zastakli, dodajte mu bukovače. Sve zajedno malo prodinstajte pa dodajte kockice bundeve.

Posolite i pobiberite po želji, a zatim dodajte izgnječeni saransak i sve još malo promiješajte, a onda zalijte vodom u kojoj ste prethodno otopili kokošju ili povrtnu kocku.

Kuhajte na srednje jakoj vatri uz dodavanje temeljca po potrebi. Na samom kraju kuhanja dodajte 2-3 kašike vrhnja za kuhanje da rižoto postane kremasto, ali ne previše, da mliječni okus ne preuzme cijelo jelo.

Poslužiti uz malo parmezana.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • U BiH danas sunčano

  • Zohran Mamdani postao prvi muslimanski gradonačelnik New Yorka

  • Bihamk: Oprez, veliki broj radova na cestama

  • Danas počinje isplata penzija za oktobar

  • Najmanje 11 osoba poginulo u požaru u Domu penzionera Tuzla

SB Banner 1

■ Povezano

  • Tirit sa piletinom

  • Bosanski lonac

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab