Rolovana piletina

Foto: Ilustracija
Sastojci:
4 komada pilećih prsa (bez kože i kostiju),
so i biber,
3 čehna saransaka,
1 svježanj majdonosa,
2 kašike svježeg timijana,
8 listića bosiljka,
1/2 šoljice brašna,
3 kašike maslinovog ulja,
8 kašika maslaca,
pileći temeljac
sok od pola limuna, 8 kriški limuna.
Priprema:
Istući pileća prsa što je tanje moguće i svaki komad prerezati na dva dijela (sada je 8 komada mesa).
Okrenuti mekšu stranu mesa (unutarnji dio prsa) prema dolje i posoliti/pobiberiti; sve začine podijeliti na 8 dijelova i svaki komad mesa dobro začiniti.
U sredinu svakog komada mesa staviti kašiku maslaca, svaki komad prvo sa strane preklopiti preko maslaca, a onda zarolati meso s gornje strane prema donjoj (čvrsto zarolati meso kako maslac ne bi iscurio).
Svaki zarolani komad mesa staviti u brašno (tako da cijeli komad bude prekriven brašnom) i staviti meso u frižider na pola sata.
Zagrijati ulje u posudi za pečenje i ispeći meso sa svih strana.
Izvaditi meso i uliti pileći temeljac n istu posudu za pečenje te ga zakuhati i dodati sok od limuna.
Zagrijati rernu na 200 stepeni i peći meso 10 – 15 minuta – dok korica ne postane hrskava i suha. Poslužiti pečeno meso preliveno umakom uz krišku limuna.
(Agencije)










