Rolovana piletina

35030

Foto: Ilustracija

Sastojci:
4 komada pilećih prsa (bez kože i kostiju),
so i biber,
3 čehna saransaka,
1 svježanj majdonosa,
2 kašike svježeg timijana,
8 listića bosiljka,
1/2 šoljice brašna,
3 kašike maslinovog ulja,
8 kašika maslaca,
pileći temeljac
sok od pola limuna, 8 kriški limuna.

Priprema:

Istući pileća prsa što je tanje moguće i svaki komad prerezati na dva dijela (sada je 8 komada mesa).

Okrenuti mekšu stranu mesa (unutarnji dio prsa) prema dolje i posoliti/pobiberiti; sve začine podijeliti na 8 dijelova i svaki komad mesa dobro začiniti.

U sredinu svakog komada mesa staviti kašiku maslaca, svaki komad prvo sa strane preklopiti preko maslaca, a onda zarolati meso s gornje strane prema donjoj (čvrsto zarolati meso kako maslac ne bi iscurio).

Svaki zarolani komad mesa staviti u brašno (tako da cijeli komad bude prekriven brašnom) i staviti meso u frižider na pola sata.

Zagrijati ulje u posudi za pečenje i ispeći meso sa svih strana.

Izvaditi meso i uliti pileći temeljac n istu posudu za pečenje te ga zakuhati i dodati sok od limuna.

Zagrijati rernu na 200 stepeni i peći meso 10 – 15 minuta – dok korica ne postane hrskava i suha. Poslužiti pečeno meso preliveno umakom uz krišku limuna.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Tužilaštvo FBiH o akciji u aferi “Spengavanje”: Sumnja na izvršenje više koruptivnih djela

  • Pješak u Opinama teško povrijeđen, smješten na odjel intenzivne njege

  • Izložba “Ars Aevi Tour” u Mostaru

  • Povrijeđen tridesetosmogodišnjak u Opinama

  • U BiH do vikenda sunčano vrijeme

SB Banner 1

■ Povezano

  • Tirit sa piletinom

  • Bosanski lonac

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab