Sarma od kelja

Foto: Ilustracija
Sastojci:
1 glavica svježeg kelja,
1 kg miješanog mljevenog mesa,
200-250 g riže,
2 srednje glavice crvenog luka,
2 mrkve,
1 kašika mljevene slatke paprike,
so,
mljeveni biber,
po ukusu malo nasjeckanog majdonosa,
saransak,
2 kašike začinskog bilja.
Priprema:
Listove kelja operite pod vodom te ga blanširajte u kipućoj vodi na 3-4 minute, izvadite ga i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu napravite mesni nadjev. Luk narežite na sitne kockice i dinstajte ga na malo ulja sve dok ne postane staklast. Mrkvu naribajte i dodajte luku. Dodajte rižu, te je malo izdinstajte. Dodajte mljeveno meso, sransak, majdonos, mrkvu i rižu, dobro promiješajte i još dodajte sve navedene začine.
Dinstajte još malo dok meso ne pusti saft. Kad se meso malo ohladi punite listove kelja nadjevom i zalijte vodom da prekrije sarme te kuhajte na laganoj vatri.
(Mostarski.ba)










