Sarma od kelja

34955

Foto: Ilustracija

Sastojci:
1 glavica svježeg kelja,
1 kg miješanog mljevenog mesa,
200-250 g riže,
2 srednje glavice crvenog luka,
2 mrkve,
1 kašika mljevene slatke paprike,
so,
mljeveni biber,
po ukusu malo nasjeckanog majdonosa,
saransak,
2 kašike začinskog bilja.

Priprema:

Listove kelja operite pod vodom te ga blanširajte u kipućoj vodi na 3-4 minute, izvadite ga i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu napravite mesni nadjev. Luk narežite na sitne kockice i dinstajte ga na malo ulja sve dok ne postane staklast. Mrkvu naribajte i dodajte luku. Dodajte rižu, te je malo izdinstajte. Dodajte mljeveno meso, sransak, majdonos, mrkvu i rižu, dobro promiješajte i još dodajte sve navedene začine.

Dinstajte još malo dok meso ne pusti saft. Kad se meso malo ohladi punite listove kelja nadjevom i zalijte vodom da prekrije sarme te kuhajte na laganoj vatri.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Zohran Mamdani postao prvi muslimanski gradonačelnik New Yorka

  • Bihamk: Oprez, veliki broj radova na cestama

  • Danas počinje isplata penzija za oktobar

  • Najmanje 11 osoba poginulo u požaru u Domu penzionera Tuzla

  • Počinje Međunarodna konferencija “Zelene knjižnice – održiva budućnost knjižničarstva”

SB Banner 1

■ Povezano

  • Tirit sa piletinom

  • Bosanski lonac

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab