Smokvara
Smokvara je tradicionalna poslastica Hercegovine. Specifična je zbog pekmeza, kako to i njen sam naziv kaže, pekmeza od smokava.
Sastojci (za smjesu)
1 šolja ulja
1 šolja mlijeka
1 šolja vode
2 fildžana pekmeza od smokava
1 i pol šolja brašna
1 i pol šolja griza
pola šolje kukuruznog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 jaje (po želji)
Za šerbet (zaljev)
2 šolje šećera
2 šolje vode
2 fildžana pekmeza od smokava
Priprema
Važno je prvo napraviti šerbet, jer pečene smokvare trebaju se odmah vruće zaliti hladnim šerbetom. Prokuhati šećer, vodu i pekmez, ne smije se previše ukuhati, te ostaviti da se ohladi.
Za smjesu za smokvare potrebno je staviti ulje, vodu, mlijeko i pekmez u posudu da prokuha. Dodati brašno sa praškom za pecivo, griz i kukuruzno brašno te dobro izmiješati da se smjesa izjednači.
Vratiti posudu na vruće kolo i miješati nekoliko minuta te tijesto ostaviti da se ohladi.
Kad bude mlako po želji se može dodati jaje i od mlakog tijesta formirati smokvare veličine dlana, narezati ih nožem i slagati u “pouljenu” tepsiju.
U vruću rernu na temperaturi od 200 stepeni staviti smokvare da se peku. Poslije 10-ak minuta smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći 15-20 minuta. Treba obratiti pažnju da se lijepo ispeku, jer smokvare ne smiju da odozdo zagore i da budu tvrde.
Pečene i vruće smokvare zaliti hladnim šerbetom.
Napomena
Smokvare ostaviti da „dobro“ upiju šerbet.
(Mostarski.ba)
Jablanici osigurani antibiotici i vakcine protiv tetanusa, Mostar šalje i dvije sanitetske ekipe
EPBiH – U Jablanici i Konjicu pod naponom 3.000 objekata, bez napajanja je još oko 1100 kupaca
U izraelskom zračnom napadu na džamiju u centralnoj Gazi poginulo najmanje 18 ljudi
GSS Prenj Konjic: Spasioci se probili u Klis
Trodnevna žalost u Jablanici