Starinska pita od šljiva s malo sastojaka

Pita od šljiva je jedna od onih jednostavnih, starinskih poslastica koja ne zahtijeva mnogo sastojaka, a ni priprema nije previše teška.
Za mnoge, pita od šljiva nije samo kolač, već dio porodične tradicije, gdje bi vas prvi zalogaj podsjetio koliko jednostavnost može biti, piše klix.ba.
Sastojci:
700 grama očišćenih šljiva
četiri kašike šećera
četiri kašike pšenične grize
cimet u prahu
Priprema:
Prvo operite i prepolovite šljive. Zatim uklonite koštice i poredajte šljive u tepsiju ili posudu za pečenje u kojoj planirate peći. Nakon toga, ravnomjerno rasporedite šećer i griz po šljivama.
Količinu cimeta prilagodite svom ukusu. Ako šljive nisu dovoljno slatke, možete dodati još običnog šećera ili možete dodati malo vanilin šećera.
Pecite pitu od šljiva u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta do pola sata. Najbolji pokazatelj da je pita od šljiva gotova je griz. Naime, ako je griz upio sok od voća, gotov je.
Možete ga ohladiti prije serviranja, ali mnogi ljudi su često nestrpljivi i radije ga jedu dok je još topao.
(Mostarski.ba)










