Umak na bazi senfa

Foto: Ilustracija
Sokove i stvrdnutu masnoću punu okusa i arome koji ostanu u tavi od pečenja mesa nemojte baciti. Umjesto toga, iskoristite ih za slastan umak na bazi senfa. Za pripremu će poslužiti bilo koji bolji senf, a iskoristiti možete i zrnati, koji će dati finu teksturu. Dodati možete i začinsko bilje poput majčine dušice, a savršeno će odgovarati i kurkuma ili začinska mješavina poput za’atara.
Sastojci:
2 kašike maslaca,
1 ljutika,
60 ml vermuta ili konjaka,
360 ml vrhnja za šlag bez šećera,
1 i po kašike kvalitetnog senfa,
1 kašičica meda (po želji),
1 kašika sitno nasjeckane majčine dušice,
so, biber po ukusu
Priprema:
Nakon što ispečete odrezak ili meso, izvadite ga iz tave pa isključite vatru da se malo ohladi (5-6 minuta).
Dodajte maslac i sitno sjeckanu ljutiku te ponovno uključite vatru da zadržite srednje visoku temperaturu. Pirjajte ljutiku dok ne postane prozirna (oko 4-5 minuta).
Pažljivo dodajte vermut ili konjak pa kuhajte 3-4 minute ili dok se alkohol ne reducira na pola.
Dodajte vrhnje i med pa pustite da lagano kuha. Kuhajte dok ne dobijete gustoću gustog tijesta za palačinke.
Maknite s vatre, ali dok je umak i dalje vruć umiješajte senf i majčinu dušicu. Kušajte pa posolite i pobiberite prema ukusu.
(Agencije)
 - Visoka predstavnica EU i potpredsjednica EK Kaja Kallas 3. novembra u posjeti BiH
 - Promocijom knjige “Metode igre i kreativna terapija” završena manifestacija “Oktobar u Narodnoj”
 - Hrvatska u Vijeću sigurnosti UN-a ponovo dovela u pitanje izborni sistem u BiH
 - Komšić u UN-u: Rješenje za krizu bi bio novi visoki predstavnik ili duboke reforme i ustavne promjene
 - Ministarstvo finansija HNK posjetila delegacija Konzulata Hrvatske






