Umak od karamele

35176

Foto: Ilustracija

Slatki umak od karamele izvrstan je dodatak brojnim slasticama. S njime možete preliti palačinke, vafle, sladoled ili bilo koji kolač i tortu od vanilije i čokolade. Klasična karamela priprema se prženjem šećera u loncu što može biti dugotrajan i katkada opasan proces.

No, u slatkom okusu karamele možete uživati i s nekoliko prečaca.

Isprobajte ovaj vrlo jednostavan recept u mikrovalnoj pećnici s kojim će umak biti gotov u manje od dvije minute.

Sastojci:
1 kašika maslaca,
2 kašike smeđeg šećera,
1 kašika slatkog vrhnja,
prstohvat soli.

Priprema:

U šoljicu stavite kašiku maslaca pa ga otopite u mikrovalnoj peći na 30 sekundi.

U rastopljeni maslac stavite smeđi šećer, slatko vrhnje i prstohvat soli. Sve dobro promiješajte pa stavite u mikrovalnu pećnicu na još 30 sekundi.

Izvadite iz mikrovalne, pažljivo promiješajte, pa vratite na još 15 sekundi.

Prelijte umak po slastici po želji.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Visoka predstavnica EU i potpredsjednica EK Kaja Kallas 3. novembra u posjeti BiH

  • Promocijom knjige “Metode igre i kreativna terapija” završena manifestacija “Oktobar u Narodnoj”

  • Hrvatska u Vijeću sigurnosti UN-a ponovo dovela u pitanje izborni sistem u BiH

  • Komšić u UN-u: Rješenje za krizu bi bio novi visoki predstavnik ili duboke reforme i ustavne promjene

  • Ministarstvo finansija HNK posjetila delegacija Konzulata Hrvatske

SB Banner 1

■ Povezano

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena

  • Tulumbe