Umak od karamele

Foto: Ilustracija
Slatki umak od karamele izvrstan je dodatak brojnim slasticama. S njime možete preliti palačinke, vafle, sladoled ili bilo koji kolač i tortu od vanilije i čokolade. Klasična karamela priprema se prženjem šećera u loncu što može biti dugotrajan i katkada opasan proces.
No, u slatkom okusu karamele možete uživati i s nekoliko prečaca.
Isprobajte ovaj vrlo jednostavan recept u mikrovalnoj pećnici s kojim će umak biti gotov u manje od dvije minute.
Sastojci:
1 kašika maslaca,
2 kašike smeđeg šećera,
1 kašika slatkog vrhnja,
prstohvat soli.
Priprema:
U šoljicu stavite kašiku maslaca pa ga otopite u mikrovalnoj peći na 30 sekundi.
U rastopljeni maslac stavite smeđi šećer, slatko vrhnje i prstohvat soli. Sve dobro promiješajte pa stavite u mikrovalnu pećnicu na još 30 sekundi.
Izvadite iz mikrovalne, pažljivo promiješajte, pa vratite na još 15 sekundi.
Prelijte umak po slastici po želji.
(Agencije)
 - Visoka predstavnica EU i potpredsjednica EK Kaja Kallas 3. novembra u posjeti BiH
 - Promocijom knjige “Metode igre i kreativna terapija” završena manifestacija “Oktobar u Narodnoj”
 - Hrvatska u Vijeću sigurnosti UN-a ponovo dovela u pitanje izborni sistem u BiH
 - Komšić u UN-u: Rješenje za krizu bi bio novi visoki predstavnik ili duboke reforme i ustavne promjene
 - Ministarstvo finansija HNK posjetila delegacija Konzulata Hrvatske






