Voćni užitak gotov za pola sata: Tiramisu sa jagodama

66658

Foto: Ilustracija

Obožavani italijanski klasik koji se veoma lako se priprema, ništa nije teško i bit će vam potrebno samo pola sata da ga priremite. Neizostavna je smjesa za tiramisu i uz nju glavni sastojak – jagode. Omiljeno voće zaslužno je za efekt prozračnosti i osvježenja dobro poznatog deserta.

Sastojci:

  • 2 pakovanja smjese Tiramisu
  • 600 ml mlijeka
  • 300 g piškota
  • 250 g jagoda
  • 50 ml vode
  • 50 g šećera
  • 1 kašika gustina

Priprema:

1. Jagode očistite, operite i narežite pa ih pomiješajte s vodom i šećerom. Kuhajte da omekšaju. Sirup iscijedite i sačuvajte, a jagode usitnite štapnim mikserom u pire.

2. Vratite ih na vatru, a zatim im dodajte gustin uz brzo miješanje. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusnu. Ohladite.

3. Piškote s obje strane umačite u sirup od jagoda i slažite na dno posude.

4. U hladno mlijeko dodajte sadržaj vrećice Tiramisu mješavine za kreme i promiješajte. Miješajte električnom miješalicom (srednjom brzinom) 4 do 5 minuta.

5. Piškote prekrijte polovicom kreme, a zatim kremu prošarajte pireom jagoda. Prekrijte novim slojem piškota umočenih u sirup, zatim dodajte kremu te ponovno pire jagoda.

6. Ohladite najmanje dva sata, ukrasite prahom od jagoda i svježim jagodama.

Posluživanje:

Poslužite ohlađeno. Za ovu količinu sastojaka koristite posudu dimenzija oko 25 x 30 cm, piše Coolinarka.


Radiosarajevo

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Istraživanje u BiH: Potvrđena povezanost unosa šećera i anksioznosti

  • Egipat ponovio stav: Palestinci moraju ostati u Gazi

  • Načelnik Srebrenice: Na putevima u Srbiji koji vode prema granici postaviti table “dobrodošlice u RS”

  • Mrtva beba pronađena u kanti za smeće u Podgorici

  • Papa Franjo prekinuo propovijed zbog problema s disanjem

SB Banner 1

■ Povezano

  • Istraživanje u BiH: Potvrđena povezanost unosa šećera i anksioznosti

  • Danas je svjetski dan pice

  • Preporuka za planinarski vikend: Žaba – planina sa okusom Mediterana

  • Cjenovnik bh. ćevabdžinice postao viralan: Kafa 1 KM, ćevapi 3 KM, fileti 4 KM