Zapečene palaćinke sa sirom

Foto: Ilustracija
Sastojci za palačinke: 3 jajeta, 250 g brašna, mlijeko, 200 ml kisele vode, so, prstohvat soli.
Za nadjev: 2 jajeta, 120 g šećera, korica pola limuna, 400 g mladog sira, 300 ml pavlake, maslac.
Priprema:
1. Izmiješamo jaja, prstohvat soli i mlijeko te, miješajući, dodajemo brašno. Smjesu ostavimo da odstoji oko pola sata pa u vrućoj tavi na vrlo malo ulja jednu po jednu ispečemo palačinke.
2. Bjelanca odvojimo od žumanaca pa od njih umutimo čvrst snijeg. Žumanca i šećer pjenasto izmiješamo, dodamo limunovu koricu, sir, snijeg od bjelanaca i sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu.
3. Pečene palačinke filujemo smjesom, zamotamo ih i slažemo u maslacem namašćenu vatrostalnu posudu. Prije stavljanja u rernu, palačinke zalijemo kiselim vrhnjem i zapečemo dok ne porumene.
(Vaša kuharica)

Zekat na poljoprivredne proizvode: Put od džematlija, preko sakupljača, do krajnjih korisnika

Optimizam vlada u Veležu pred susret sa Željezničarom — cilj je nastaviti pozitivan niz rezultata

Šta dijabetičari trebaju znati o suhom voću

Građani sve više štede? Stručnjaci kažu da bogati štede, ostali jedva preživljavaju

Više od 22.000 radnika u BiH pred egzistencijalnim slomom





