Zimnica: Pinđur

Pinđur je aromatični namaz pripremljen od pečenih paprika, paradajza i saransaka, često začinjen solju, uljem, sirćetom, bosljkom.
Iako je sličan ajvaru, pinđur ima nešto drugačiju teksturu i okus, jer se u njega dodaje sitno sjeckani ili pasirani paradajz. Njegova priprema varira od regije do regije, ali osnovni sastojci ostaju isti.
Sastojci:
5 kg roga paprika
2 kg zrelog paradajza
2 glavice saransaka
2 dl ulja (suncokretovo ili maslinovo)
50 ml sirćeta
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 kašičica mljevenog bibera
dimljena paprika (po ukusu)
bosiljak
Priprema:
Operite paprike i posušite ih.
Ispecite ih na roštilju, u pećnici ili na ringli, dok ne postanu mekane i dok im se kožica ne počne odvajati.
Nakon pečenja, stavite ih u posudu, pokrijte krpom i ostavite 15 minuta da se potpare – to će olakšati guljenje.
Oljuštite paprike, uklonite sjemenke i ostavite ih da se ocijede.
Paradajz operite i stavite u vrelu vodu na 30 sekundi, zatim ga prebacite u hladnu vodu i ogulite koru.
Isjeckajte paradajz na sitne komade ili ga sameljite u blenderu.
U velikoj šerpi zagrijte ulje na srednjoj temperaturi.
Dodajte sitno nasjeckan saransak propržite.
Sjedinite paprike i paradajz te ih dodajte u šerpu. Kuhajte na srednje jakoj temperaturi, dok se ne zgusne. Miješajte kako ne bi zagorio.
Dodajte so, sirćet, biber i po želji malo šećera i bosiljak.
Kuhajte još 20-30 minuta, uz stalno miješanje, dok smjesa ne postane gusta.
Po potrebi dodajte još ulja kako biste dobili željenu teksturu.
Sterilizirajte tegle tako što ćete ih oprati i zagrijati u pećnici na 100 stepeni celzijusa desetak minuta.
Vrući pinđur sipajte u tople tegle, dobro ih zatvorite metalnim poklopcima.
Tegle okrenite naopako na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakum.
Pravilno skladištenje: Držite tegle na tamnom, hladnom i suhom mjestu, poput podruma ili smočnice.
Upotreba:
Pinđur je izuzetno svestran i može se koristiti na različite načine:
Kao namaz na hljebu uz mliječne proizvode.
Kao prilog uz mesna jela, ćevape ili pljeskavice.
Kao sos za tjesteninu ili preliv za pečeno povrće.
Kao dodatak u variva i čorbe za bogatiji okus.
Zaključak:
Priprema domaćeg pinđura možda zahtijeva malo više vremena i truda, ali rezultat je neprocjenjiv – bogat, domaći okus koji će vas podsjećati na tradicionalne okuse Balkana, piše bk.
(Mostarski.ba)
Otvorena izložba “Dizajn – moć komunikacije” autora Antonija Džolana
Iznenađujući izvori kalcija: 10 namirnica koje nadmašuju mlijeko
U znak poštovanja prema Halidu Bešliću odgađaju se koncerti Petra Graše u Mostaru i Sarajevu
U Parizu ministarski sastanak arapskih i zapadnih zemalja o mirovnom planu za Gazu
‘Rat’ naftnih kompanija za tržište aviogoriva u BiH