Ovo voće čini čuda za vaš holesterol

Niko ne voli čuti da ima povišen holesterol, ali dobra je vijest da se taj problem može ublažiti pravilnom prehranom. Hrana koju unosimo izravno utječe na nivo holesterola – može je pogoršati, ali i poboljšati. Ključno je znati koje namirnice pomažu zdravlju srca, a koje mu štete.
Prema riječima kardiologinje dr. Bhavne Suri, najbolji izbor su protuupalne namirnice bogate antioksidansima i vlaknima: povrće, voće, mahunarke, tofu, orašasti plodovi i začini. Takva hrana smanjuje oksidativni stres u tijelu, koji može oštetiti ćelije i potaknuti razvoj bolesti srca.
Jedno voće posebno se ističe među namirnicama koje pridonose zdravlju srca – maline.
“Iako ne postoje tačne smjernice o dnevnoj količini malina koja bi poboljšala holesterol, otprilike 125 grama sadrži čak osam grama vlakana, što značajno pridonosi sniženju holesterola”, kaže dr. Suri za Parade.
Maline ne izazivaju nagli skok šećera u krvi, što dodatno podupire zdravlje srca
Prema dosadašnjim manjim istraživanjima, maline mogu pomoći u povećanju dobrog (HDL) i smanjenju lošeg (LDL) holesterola. Visok sadržaj vlakana i antioksidansa čini ih posebno korisnim za zdravlje srca.
Još jedna prednost malina jest to što ne izazivaju nagli skok šećera u krvi, što dodatno podupire zdravlje srca. Dr. Suri preporučuje da ih uključimo u svakodnevne obroke – npr. uz zobene pahuljice za doručak, u smoothie s grčkim jogurtom i bananom, u salatama za ručak ili u kombinaciji s orašastim plodovima kao međuobrok.
Naravno, jedenje malina ne može nadoknaditi štetne navike poput pušenja, nekretanja ili prehrane bogate zasićenim mastima, ali je ukusan i koristan korak prema zdravijem životu.
(Mostarski.ba)
Ministarstvo obrazovanja HNK: Prekid prijevoza učenika Prve OŠ Stolac rezultat je politike lokalnog nivoa
Predstavljen izvještaj o analizi medijskih natpisa o ženama
SDA Stolac: Gradonačelnik Bošković uskraćuje pravo na prevoz učenicima bošnjačke nacionalnosti
Dvije osobe povrijeđene u saobraćajnoj nesreći na putu Hodbina – Stolac
Sistem obrazovanja mora se prilagoditi dinamičnom tržištu rada