Grah sa suhim mesom

35232

Foto: Ilustracija

Sastojci:

Bijeli ili šareni grah: 500 g

250 gr. suhog mesa

Luk: 1 glavica

Mrkva: 1 kom

Sol: Po želji

Biber: Po želji

Mljevena crvena paprika: 1 kašika

Lovorov list

Brašno: 1 kašika

Ulje: 3 kašike

Ajvar po želji

Priprema:

Grah potopiti noć prije, kako bi se brže skuhao. Sutradan grah ocijedite i isperite pa stavite u šerpu u kojoj ćete kuhati, narežite mrkvu i luk, dodajte meso posolite i pobiberite, pa prelijte vodom i stavite da se kuha na najjačoj temperaturi.

Meso prije kuhanja po želji možete malo isprati ili prokuhati (kratko) kako bi izašla pjena i uklonila se jačina dima i soli.

Kad prokuha malo smanjite temperaturu i ostavite. Negdje na pola kuhanja dodajte ajvar pa ostavite da se i dalje kuha.

Po želji i ukusu možete grah zapržiti prije samog posluživanja tako što ćete propržiti na ulju brašno, a potom dodati i crvenu mljevenu papriku pa sve kratko pržiti. Dodati u gotov grah te ga uključiti na najjaču temperaturu da zavrije.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Bh. gradić na listi najpotcjenjenijih destinacija svijeta koje biste trebali posjetiti u 2026. godini

  • ”BH Telecom” i preuzimanje ”Telemacha”: Šumovi u komunikaciji

  • Velika Britanija priznala Palestinu kao nezavisnu državu

  • Kanada zvanično priznala državu Palestinu

  • Otvorenje džamije Ahmed-bega Salihbegovića u Bijeljini okupilo hiljade vjernika

SB Banner 1

■ Povezano

  • Ajvar: Domaća tradicija u tegli

  • Pura, lagana i zdrava

  • Juvalaci, vrhunska hecegovačka delicija

  • Dolma od suhih paprika