Begova čorba

35169

Sastojci:

400 grama kokošijeg ili pilećeg mesa
200 grama korijenastog povrća ( mrkva, peršin, celer )
50 grama maslaca
50 grama brašna
20 grama sušene bamje
1 žumanjak
50 grama kajmaka ili milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
malo soli i bibera

Priprema:

Kokošije ili pileće meso operite, stavite u lonac, nalijte vode, posolite i kuhajte s očišćenom mrkvom, peršinom, celerom i lovorom. kada je meso kuhano, procijedite supu, odvojite meso od kostiju i izrežite ga na kockice. Tako izrežite i kuhanu mrkvu, peršin i celer.

U posudu stavite maslac, zagrijte ga, dodajte brašno, popržite, zalijte supom od kokošijeg mesa i kuhajte oko 15 minuta. Dodajte meso i povrće izrezano na kockice pa zajedno prokuhajte. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu skuhajte bamiju u vodi s malo limunova soka. Ocijedite, properite i dodajte čorbi., zajedno prokuhajte. Razmutite žumanjak s kajmakom ili mileramom, umiješajte ga u čorbu, dodajte limunov sok i malo maslaca, pobiberite.

Posluživanje
Bamja se zbog sluzavosti potopi u vodu i ostavi dok ne nabubri, a zatim se isperu u nekoliko voda. Najbolje je da se prije upotrebe prokuha nekoliko minuta u vodi.

(Coolinarica)

 

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Pomoć od 50 miliona KM za poplavljena područja- evo kako će se dijeliti

  • Čak 94% korisnika rezanog duhana “podržava” crno tržište

  • Plenković očekuje dvije godine pregovora o proračunu EU-a i dobar ishod za Hrvatsku

  • Netanyahu: Primirje u Siriji ‘postignuto je silom’

  • Kombinacija paradajza i krastavca u salati? Možda ipak ne.

SB Banner 1

■ Povezano

  • Đulbastije

  • Aromatizirana voda je ukusan i osvježavajući spas tokom vrućih ljetnih dana

  • Paprike punjene sirom su odličan ljetni obrok

  • Lazanje s piletinom i gljivama