Foto: Coolinarica

Categories: Recept 5/7|Published On: 19/2/2024|

Čupava pita

Sastojci

4 žumanca
4 kašike šećera
1 maslac ili margarin (250 gr)
400 gr brašna
1/2 praška za pecivo
malo rendane limunove kore

ZA FIL
4 bjelanca
150 -200 gr šećera
3 pune kašike pekmeza od kajsija
100 gr sjeckanih (mljevenih) oraha
1-2 rendane jabuke (alternativno)

Zamješati glatko tijesto od navedenih sastojaka. Malo više od polovine tijesta rasporediti po dnu tepsije (tanko), a od ostatka napraviti 4-5 većih štanglica i odložiti (u kesici) u zamrzivač.

Od bjelanaca, šećera i pekmeza od kajsija umutiti čvrstu pjenu. Dodati orahe. (Može se izrendati 1-2 jabuke). Laganim mješanjem ujednačiti fil. Rasporediti po pripremljenom tijestu. Tijesto iz zamrzivača ravnomjerno izrendati (na krupno rende) preko fila. Peći na 200°C oko 20-25’.

Na vruću pitu posuti malo čokoladnih mrvica ili prohlađenu pitu „poprskati“ glazurom od čokolade. Sjeći na kocke ili štangle.

(Coolinarica)

Related Posts