Grah sa suhim mesom

35232

Foto: Ilustracija

Sastojci:

Bijeli ili šareni grah: 500 g

250 gr. suhog mesa

Luk: 1 glavica

Mrkva: 1 kom

Sol: Po želji

Biber: Po želji

Mljevena crvena paprika: 1 kašika

Lovorov list

Brašno: 1 kašika

Ulje: 3 kašike

Ajvar po želji

Priprema:

Grah potopiti noć prije, kako bi se brže skuhao. Sutradan grah ocijedite i isperite pa stavite u šerpu u kojoj ćete kuhati, narežite mrkvu i luk, dodajte meso posolite i pobiberite, pa prelijte vodom i stavite da se kuha na najjačoj temperaturi.

Meso prije kuhanja po želji možete malo isprati ili prokuhati (kratko) kako bi izašla pjena i uklonila se jačina dima i soli.

Kad prokuha malo smanjite temperaturu i ostavite. Negdje na pola kuhanja dodajte ajvar pa ostavite da se i dalje kuha.

Po želji i ukusu možete grah zapržiti prije samog posluživanja tako što ćete propržiti na ulju brašno, a potom dodati i crvenu mljevenu papriku pa sve kratko pržiti. Dodati u gotov grah te ga uključiti na najjaču temperaturu da zavrije.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Platiti manje može biti znatno skuplje: Je li pametno zaobići notara?

  • Uvoz struje u BiH skočio za skoro 600 posto; Bičakić: Podaci poražavajući

  • Zašto je obavezno isprati rižu prije upotrebe

  • Saradnja tri kantona i Aerodoma Mostar: Gašenja požara iz zraka

  • Brza cesta Mostar Sjever – Široki Brijeg – granica s Hrvatskom: U toku izrada projekata i tenderske procedure

SB Banner 1

■ Povezano

  • Piletina sa senfom i susamom

  • Tri recepta za laganu večeru

  • Musaka od tikvica

  • Teleći medaljoni sa gljivama