Grah sa suhim mesom

Foto: Ilustracija
Sastojci:
Bijeli ili šareni grah: 500 g
250 gr. suhog mesa
Luk: 1 glavica
Mrkva: 1 kom
Sol: Po želji
Biber: Po želji
Mljevena crvena paprika: 1 kašika
Lovorov list
Brašno: 1 kašika
Ulje: 3 kašike
Ajvar po želji
Priprema:
Grah potopiti noć prije, kako bi se brže skuhao. Sutradan grah ocijedite i isperite pa stavite u šerpu u kojoj ćete kuhati, narežite mrkvu i luk, dodajte meso posolite i pobiberite, pa prelijte vodom i stavite da se kuha na najjačoj temperaturi.
Meso prije kuhanja po želji možete malo isprati ili prokuhati (kratko) kako bi izašla pjena i uklonila se jačina dima i soli.
Kad prokuha malo smanjite temperaturu i ostavite. Negdje na pola kuhanja dodajte ajvar pa ostavite da se i dalje kuha.
Po želji i ukusu možete grah zapržiti prije samog posluživanja tako što ćete propržiti na ulju brašno, a potom dodati i crvenu mljevenu papriku pa sve kratko pržiti. Dodati u gotov grah te ga uključiti na najjaču temperaturu da zavrije.
(Mostarski.ba)
Platiti manje može biti znatno skuplje: Je li pametno zaobići notara?
Uvoz struje u BiH skočio za skoro 600 posto; Bičakić: Podaci poražavajući
Zašto je obavezno isprati rižu prije upotrebe
Saradnja tri kantona i Aerodoma Mostar: Gašenja požara iz zraka
Brza cesta Mostar Sjever – Široki Brijeg – granica s Hrvatskom: U toku izrada projekata i tenderske procedure