Bosanski kuhar

Categories: Recept 5/7|Published On: 6/2/2024|

Hurmašice sa pekmezom od jabuka

Sastojci

Tijesto
250 maslaca
100 g šećera
jedno jaje
jedno žumance
10 ml pekmeza od jabuka
400 g brašna
jedan prašak za pecivo

Zaljev
200 ml pekmeza od jabuka
500 g šećera
700 ml vode

Način pripreme
Umutiti pjenasto maslac i šećer, dodati jaje i žumance, pekmez od jabuka pa sve dobro umutiti i dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo.

Od tijesta napraviti hurmašice.
Rernu zagrijati na 200C stepeni i prvih desetak minuta peći ih na toj temperaturi, a zatim smanjiti na 150C stepeni i peći otprilike još oko pola sata.

Pečene hurmašice zaliti mlakim pripremljenim zaljevom od pekmeza, šećera i vode, kojeg kuhate oko desetak minuta.

 

 

Related Posts