Jednu vrstu brašna niko više ne bi trebao koristiti jer doprinosi debljanju i upali

88473
Dobivanje na težini i upala su međusobno povezani zdravstveni problemi na koje često utiču izbori ishrane.

Hronična upala može doprinijeti gojaznosti, dok višak kilograma može, zauzvrat, pogoršati upalu, stvarajući ciklus koji utiče na cjelokupno zdravlje. Određene vrste brašna mogu neočekivano igrati skrivenu ulogu u ovom procesu.

Brašno je široko rasprostranjeno u našoj prehrani, od bijelog hljeba i tjestenine do pečenih proizvoda. Kako biste otkrili jednu od najgorih vrsta brašna koje biste trebali izbjegavati za upale i debljanje čitajte dalje.

Ako često pečete ili jedete mnogo ugljikohidrata, vjerovatno ćete proći biti u dodiru s velikom količinom brašna. Međutim, trebali biste biti oprezni s rafiniranom sortom jer može sabotirati vaše napore za mršavljenje. To je uglavnom zbog činjenice da je rafinirano brašno, kao i mnogi prerađeni sastojci, visoko kalorijsko i ima malu nutritivnu vrijednost.

Osim toga, još jedan veliki rizik od ovog sastojka je visok šećer u krvi. Rafinirano brašno ima veći glikemijski indeks od integralnog pšeničnog brašna, što znači da brže podiže nivo šećera u krvi. To može dovesti do povećane gladi i želje i može doprinijeti debljanju.

Štaviše, ako često uživate u hrani napravljenoj od rafinisanog brašna, izlažete se i većem riziku od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Klix

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Doljanka dobija novu šansu

  • FK Velež: Rahimićev efekat, Rođeni ponovo pokazuju karakter

  • BH Novinari: Institucije Hrvatske moraju hitno obrazložiti zašto su novinaru Avdiću zabranili ulazak

  • SKB Mostar prva u BiH uvodi liječenje raka pluća ekstremnom hladnoćom

  • Aleksandar Lazić otkazao nastup za reprezentaciju BiH

SB Banner 1

■ Povezano

  • Jedete kiseli kupus svaki dan! Ima prednosti ali i opasnosti po zdravlje

  • Previše kafe može naškoditi

  • Šta dijabetičari trebaju znati o suhom voću

  • Novembar – mjesec svjesnosti o muškom zdravlju