Kako odabrati najbolji komad mesa u marketima ili mesnici

Foto: Ilustracija
U posljednje vrijeme puno se priča o sigurnosti mesa i mesnih proizvoda, a potrošači postaju neugodno svjesni bezobraznih praksi kojima pribjegavaju neki proizvođači i distributeri, poput pumpanja mesa vodom u svrhu postizanja veće težine.
Nakon napisa o dugotrajnom zamrzavanju i odmrzavanju istih komada mesa i preprodaje mesa neistinito deklarisane zemlje porijekla, nije na odmet podsjetiti se dobrih starih pravila o prepoznavanju svježeg i visokokvalitetnog mesa.
Kvalitetno meso, za početak, treba biti odgovarajuće boje, a površina bi mu morala blistati. Teletina bi trebala biti svijetla, ali ne bijela, jednako tako i perad. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Vidite li meso sivkastih nijansi, od takvih komada – bježite.
Dobar komad mesa također bi trebao imati ponešto unutarmišićne masti, uočljive po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano, jer upravo takva masnoća daje mu dobar okus, mesnoću i sočnost.
Kupujete li zapakovano meso, pripazite na vodu – ne bi je trebalo uopće biti, niti bi podložak kojeg se ubacuje kako bi upio tekućinu koju meso otpušta smio biti jako mokar i krvav. Leži li meso u krvavoj vodi, to znači da nije svježe.
Pri kupovini zapakovanog mesa ne zaboravite ni test prstom: kad ga pristisnete prstom, mora se brzo vratiti u svoj originalni oblik. Ostane li udubljenje, ne kupujte, piše Slobodna Dalmacija.
Lana Pudar zbog zdravastvenih razloga otkazala nastup na Svjetskom prvenstvu
Od sutra privremena regulacija saobraćaja na sjevernom ulazu u Mostar
Uskoro na Trgu Musala kreće izgradnja centralnog spomen obilježja šehidima i poginulim borcima i pripadnicima Armije i MUP-a RBiH
Otjerajte komarce uz pomoć prirodnih sastojaka
Zabranjen uvoz zamrznutih jagoda i sladoleda od pistacije u BiH