Kako odabrati najbolji komad mesa u marketima ili mesnici

66669

Foto: Ilustracija

U posljednje vrijeme puno se priča o sigurnosti mesa i mesnih proizvoda, a potrošači postaju neugodno svjesni bezobraznih praksi kojima pribjegavaju neki proizvođači i distributeri, poput pumpanja mesa vodom u svrhu postizanja veće težine.

Nakon napisa o dugotrajnom zamrzavanju i odmrzavanju istih komada mesa i preprodaje mesa neistinito deklarisane zemlje porijekla, nije na odmet podsjetiti se dobrih starih pravila o prepoznavanju svježeg i visokokvalitetnog mesa.

Kvalitetno meso, za početak, treba biti odgovarajuće boje, a površina bi mu morala blistati. Teletina bi trebala biti svijetla, ali ne bijela, jednako tako i perad. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Vidite li meso sivkastih nijansi, od takvih komada – bježite.

Dobar komad mesa također bi trebao imati ponešto unutarmišićne masti, uočljive po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano, jer upravo takva masnoća daje mu dobar okus, mesnoću i sočnost.

Kupujete li zapakovano meso, pripazite na vodu – ne bi je trebalo uopće biti, niti bi podložak kojeg se ubacuje kako bi upio tekućinu koju meso otpušta smio biti jako mokar i krvav. Leži li meso u krvavoj vodi, to znači da nije svježe.

Pri kupovini zapakovanog mesa ne zaboravite ni test prstom: kad ga pristisnete prstom, mora se brzo vratiti u svoj originalni oblik. Ostane li udubljenje, ne kupujte, piše Slobodna Dalmacija.

 

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Lana Pudar zbog zdravastvenih razloga otkazala nastup na Svjetskom prvenstvu

  • Od sutra privremena regulacija saobraćaja na sjevernom ulazu u Mostar

  • Uskoro na Trgu Musala kreće izgradnja centralnog spomen obilježja šehidima i poginulim borcima i pripadnicima Armije i MUP-a RBiH

  • Otjerajte komarce uz pomoć prirodnih sastojaka

  • Zabranjen uvoz zamrznutih jagoda i sladoleda od pistacije u BiH

SB Banner 1

■ Povezano

  • Otjerajte komarce uz pomoć prirodnih sastojaka

  • Kombinacija paradajza i krastavca u salati? Možda ipak ne.

  • Ponedjeljak nas ne ubija samo psihički, nego i fizički

  • Obilježen Svjetski dan kebaba: U Bosni i Hercegovini se godišnje naruči 64 tone